Animal Rights houdt protestactie ondanks verbeterd dierenwelzijn slachterij Tielt
Volgens de activistische organisatie willen de provincie West-Vlaanderen en het slachthuis van Tielt het dierenleed onder de mat vegen. De CEO benadrukt dat er reeds verschillende maatregelen zijn genomen zodat het welzijn van de dieren doorheen het slachtproces wordt verzekerd. „Vier onafhankelijke Animal Welfare Officers houden toezicht op de werkvloer en zorgen ervoor dat het dierenwelzijn wordt gerespecteerd doorheen het slachtproces. Onze medewerkers beschikken over een attest van dierenwelzijn en volgen regelmatig opleidingen om hun kennis bij te schaven. Bovendien hanteren we een absolute nultolerantie voor inbreuken op het vlak van dierenwelzijn. Protocollen werden opgesteld om het welzijn van de dieren te respecteren in de losplaats, de stalomgeving, de drijfgang, de verdoving en de steekplaats. Met behulp van camera’s bouwen we extra controle in.”
Controlesysteem
Samen met de Thomas More hogeschool onderzoekt het slachthuis om aanvullende opleidingen te organiseren en, waar mogelijk, verdere verbeteringen aan te brengen in het slachtproces. „ Tot slot worden onze eigen controlesystemen verder aangevuld met externe controles in het kader van audits die specifiek gericht zijn op dierenwelzijn en het naleven van de verplichte FAVV-wetgeving”, zegt De Roover De Brauwer. Bovendien is er steeds een permanente controle door het FAVV waarbij steeds een veearts van het FAVV aanwezig is en een drietal uur per dag is er een inspecteur dierenwelzijn aanwezig in opdracht van de Vlaamse overheid. Het exportslachthuis Tielt heeft zich onderschreven aan het ‘convenant dierenwelzijn’ van de sectorfederatie Febev om zo beter het dierenwelzijn van de dieren te garanderen. „ Daarnaast hebben we ook het ‘hitteprotocol’ ondertekend om op warme dagen het welzijn van de dieren te kunnen garanderen”, zegt De Roover De Brauwer. „Ongeacht de slachtcapaciteit, nodeloos dierenleed kan en moet te allen tijde vermeden worden. Dat is ons engagement.”
Uitbreidingsplannen
In het kader van de uitbreidingsplannen benadrukt het slachthuis dat het zoveel mogelijk rekening heeft gehouden met de bezorgdheden van de buurtbewoners en het Tieltse stadsbestuur omtrent mobiliteit en geluids- en geurhinder. „Bovendien hebben we de plannen, tijdens een informatiemoment op 8 maart 2021, toegelicht aan de buurtbewoners”, zegt De Roover De Brauwer. „In functie van hun opmerkingen zijn nog enkele bijsturingen doorgevoerd. In haar beslissing bevestigt de Provincie West-Vlaanderen dat er voldoende maatregelen genomen werden om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de buurtbewoners en het stadsbestuur. De Provinciale Omgevingsvergunningscommissie en andere adviesorganen hebben dan ook een gunstig (of grotendeels gunstig) advies uitgebracht.”
Groenbuffer
Het Exportslachthuis Tielt neemt heel wat maatregelen om de leefbaarheid van de buurt te verzekeren. „Alle geplande bouwwerken zullen op het huidige terrein van het slachthuis plaatsvinden”, zegt De Roover De Brauwer. „We nemen met andere woorden, geen extra grond in. Door de jaren heen is het slachthuis 180° gedraaid. Tegenwoordig bevinden de activiteiten zich zo ver mogelijk van de woonwijk en zorgen de gebouwen en groenzones voor de nodige buffer tegen eventuele geluids- of geuroverlast. De site van het slachthuis zal na uitbreiding volledig worden omgeven door een groenbuffer, die ervoor zal zorgen dat het uitzicht voor omwonenden niet wordt verstoord.”
Water- en luchtzuivering
In het kader van de uitbreiding wordt eveneens een nieuw waterzuiveringsgebouw en een nieuwe luchtzuiveringsinstallatie voorzien in de lokalen waar het slachtafval wordt opgeslagen. Met het oog op de verkeersveiligheid, bereiken vrachtwagens voor zowel levend vee als geslacht vlees sinds 2017 het slachthuis via een speciale ontsluitingsweg aan de Wingensesteenweg. „We doen er alles aan om onze chauffeurs attent te maken op de naleving van het geldende verbod voor zwaar vervoer in de Hondstraat en laten enkel nog vrachtverkeer toe via de nieuwe ontsluitingsweg”, zegt Roover De Brauwer
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ellen Meinen