Stijgende varkensprijs vooral correctie, stabiele winkelprijs
De boerderijprijs is gestegen van 100 naar 128 punten. De industrieprijs nam toe van 101 naar 116 punten. De winkelprijs van varkensvlees wijzigde niet ten opzichte van de eerste twee maanden ervoor en bleef onveranderd op 113 punten. Dat blijkt uit de laatste Voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research.
De consumentenprijs is wel op een lager niveau dan een jaar geleden, toen de index het hele jaar rond de 118 punten schommelde. Dat hoge niveau hing samen met de hoog geprijsde wereldmarkt voor varkensvlees. Het prijsniveau op de wereldmarkt is intussen gedaald, vooral door de teruglopende vraag uit China.
De af-boerderijprijs en industrieprijs zijn wel duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling; het lijkt vooral een correctie in een turbulente markt, meldt de WUR. De varkensmarkt in West-Europa was het afgelopen jaar overvoerd door tegenvallende slachtcapaciteit en afzetmogelijkheden, als gevolg van Covid-19 in slachterijen en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Duitsland. Dat leidde tot een overaanbod van vleesvarkens. Dit overschot is inmiddels weggewerkt. Momenteel krimpt het aantal varkens in Nederland en Duitsland zelfs. Dat zorgt voor een lager aanbod aan slachtvarkens wat de markt ontlast.
De Spaanse productie neemt daareentegen toe. Deze wordt nu volledig op derde markten afgezet. Nu de afzet naar China begint terug te lopen, is de vraag wat de Spaanse sector gaat doen. De Spanjaarden kunnen volgens de WUR op kostprijs makkelijker concurreren met bijvoorbeeld Brazilië of de Verenigde Staten, maar de groei in de productie kan ook voor een overaanbod zorgen.
In China tekent zich een langzaam herstel af van de binnenlandse varkensproductie, ondanks dat uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China nog steeds niet onder controle zijn. Gezien de ervaringen in andere delen van de wereld, zoals in Rusland, kan dat ook nog wel een decennium duren, ondanks de centrale aansturing en aangescherpte regelgeving. De varkensprijs in China is de laatste tijd scherp gedaald, wat een indicatie is voor voorzichtig herstel van de binnenlandse productie. Naar verwachting zal het nog wel jaren duren voor de productie stabiel is.
Binnen de Europese Unie is de seizoensmatige vraag naar varkensvlees inmiddels aan het stijgen, als gevolg van heropening van de horeca en barbecue-weer. Naar verwachting zullen de API en PPI de komende maanden verder stijgen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrimatie