China schrapt milieueisen voor kleine varkensbedrijven
Bedrijven met maximaal vijfduizend varkens hoeven geen registratieformulier met daarop informatie over de milieu-impact in te vullen. De Chinese overheid wil hiermee de bouw van nieuwe varkenshouderijen aanmoedigen om zo de productie in het land te helpen herstellen.
Hoe snel dat gaat, is lastig te zeggen. De Chinese rapporten zeggen dat het herstel van de varkensstapel voortvarend gaat, maar ondertussen blijven ook berichten over uitbraken van de Afrikaanse varkenspest opduiken. De Chinezen blijven daarnaast ook varkensvlees importeren, hoewel de aantallen wel teruglopen.
Minder import, wel meer dan vorig jaar
In de maand maart importeerde China nog 1,02 miljoen ton varkensvlees; een maandrecord sinds januari 2020. Daarna liep het terug. China haalde in juni 743.000 ton vlees binnen, een daling van zeventien procent ten opzichte van diezelfde maand een jaar geleden. Dit blijkt uit recente douanegegevens. De import zakte in juni met 5,8 procent ten opzichte van mei 2021, toen er nog 789.000 ton de Chinese grens overging.
De totale import van vlees bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar ruim vijf miljoen ton. Dit is 4,75 miljoen ton meer dan diezelfde periode vorig jaar.
Varkensprijzen laag
De heropbouw van de varkensstapel zet de Chinese varkensprijzen onder druk. Van januari tot eind juni daalden de prijzen van levende varkens met zo'n zestig procent.
De markt bereikte eind juni het dieptepunt, toen de prijs voor vleesvarkens op 13,60 CNY (1,80 euro) stond. Aan de inkoopkant voor vleesvarkenshouders stegen de prijzen ook. Zo was in maart de prijs nog 86 CNY (11,05 euro) per kilogram levend gewicht voor biggen. Voor een varken van twintig kilo betekende de aankoop dus zo'n 220 euro.
Voorzichtig
De daling van de prijs is het gevolg van meer slachtingen en lagere varkensvleesconsumptie van de Chinezen. Daarnaast delen bronnen aan de Amerikaanse Landbouwraad mee dat producenten zich zorgen maken over de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Daarom wordt er gesproken over 'paniekslachtingen'. Vleesvarkenshouders willen hun varkens zo snel mogelijk laten slachten voordat de prijs verder zakt en uit angst voor de varkenspest. Het zorgt voor een groot aanbod aan varkensvlees. De Chinese overheid is inmiddels begonnen met het opkopen van varkensvlees om zo de consumentenprijs te laten zakken en de varkensprijs een boost te geven.
De lage prijzen op de vleesvarkensmarkt hebben ook invloed op de biggenmarkt. Volgens de Amerikaanse Landbouwambassade in China worden bij commerciële grote varkensbedrijven geen nieuwe biggen opgelegd door de lage prijzen. Naar verwachting zal dit zorgen voor een lagere varkensvleesproductie later dit jaar. De Landbouwambassade verwacht dat de vraag naar geïmporteerd varkensvlees in de tweede helft van 2021 en begin 2022 zal blijven.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Chinese ministerie van Landbouw, National Hog Farmer