Schouten: 'Geen voorlopige conclusies mogelijk wijziging wet Dieren'
Het amendement zal volgens de minister tot dilemma’s leiden, die om nadere politieke keuzes vragen. Die brengt ze door middel van een impactanalyse op hoofdlijnen nader in beeld. Daarin wordt ook de relatie met bestaande regels en lopende beleidsvoornemens meegenomen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het uitfaseren van ingrepen, ontwikkelingen met betrekking tot kooihuisvesting en de verduurzaming van de veehouderij. „De dilemma’s zal ik meegeven aan de (in)formateur.” De juridische en impactanalyse zijn naar de mening van Schouten na de zomer nog niet volledig afgerond. Waar al wel conclusies te geven zijn, zal ze dit na het reces melden.
In haar Tweede Kamerbrief stelt Schouten vast dat het amendement, onduidelijkheden met zich meebrengt over de reikwijdte daarvan. Dat blijkt ook uit het debat binnen en buiten de Kamer dat over het aangenomen amendement is gevoerd. Ze benadrukt dat het uiteindelijk aan de rechter is om een oordeel te geven over de interpretatie van deze wetswijziging en de reikwijdte ervan.
Huisdieren
Schouten schrijft: „De huidige inschatting is dat een rechter zou concluderen dat het amendement betrekking heeft op alle gehouden dieren. Er lijkt geen juridische basis te zijn voor de conclusie dat bijvoorbeeld de huisvesting van gezelschapsdieren niet door het amendement kan worden geraakt. Het amendement kan dus van invloed zijn op de huisvesting van alle huisdieren zoals honden en katten, maar ook op bijvoorbeeld dieren die gehouden worden in dierentuinen, circussen, maneges, dierenasiels of dierenwinkels. Daarnaast vallen ook alle gehouden dieren in de veehouderij zoals varkens, koeien en kippen, onder de reikwijdte van het amendement.”
In een debat op 15 juni gaf de Kamer echter aan dat gezelschapsdieren niet onder de wetswijziging zouden moeten vallen en volgens Schouten is dit een voorbeeld dat het amendement en alle consequenties ervan ook voor de Kamer op voorhand onvoldoende duidelijk zijn geweest. „Ten aanzien van deze onbedoelde impact zal ik een wetswijziging voorbereiden om te borgen dat gezelschapsdieren worden uitgesloten van het toepassingsbereik van de wetswijziging.”
Overtreding wet Dieren
Een ander complexiteit en onduidelijkheid in de wetswijziging is volgens de minister bij een overtreding van artikel 2.1, eerste lid, is sprake als geconstateerd wordt dat letsel of pijn is veroorzaakt bij een dier of dat de gezondheid of het welzijn van het dier wordt. Een uitzondering is als die benadeling een redelijk doel dient en niet verder gaat dan noodzakelijk voor dat redelijke doel. „Overtredingen treden dus mogelijk op als er geen ander, redelijk doel voor benadeling is dan het houden of huisvesten van de dieren. Wanneer daar wel of niet sprake van is, en wat dit precies voor impact heeft op de praktijk, is complex.”, aldus de minister.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Ministerie van LNV