Column: De macht ligt nu bij de slachterij
Is alles nu eens kommer en kwel? Is het varkensvlees nu eens veel minder waard zoals sommigen ons willen doen geloven? Het wil er bij mij nog niet in. De macht ligt nu bij de slachterij, dat is wel duidelijk. De prijs van de onderdelen was namelijk eerder een klein plusje dan de min 5 centen die Vion maandag al liet noteren en toen was het ook al heel duidelijk dat de Duitse VEZG op woensdag fors naar beneden moest corrigeren en dat gebeurde dan ook.
We weten dat slachterijen de varkens wel graag willen hebben
De noteringen kwamen daardoor weer bij elkaar. De VEZG deed min 6 centen naar 1,42 en Vion Duitsland en Tönnies deden plus 2 centen; ook naar hetzelfde niveau van 1,42 euro. In Nederland deed de rest van de slachterijen woensdag min 4 centen en daarmee was het wachten op de correctie van de Boerenvarkensprijs. Dit keer met een forse daling van 10 centen. De eerdere daling vonden en vinden we onnodig, maar we worden ook nu weer voor een voldongen feit geplaatst en kunnen dus niks anders.
Wat gaat de markt de komende week verder doen? We weten dat slachterijen de varkens wel graag willen hebben, maar door het mindere aanbod en het slachtaantal dat net beneden de 300.000 ligt, verlagen ze hun slachtcapaciteit verder om toch enige druk op de markt te kunnen houden. In Duitsland zijn de slachtaantallen nog veel lager en het gemiddelde van de laatste drie weken ligt al onder de 800.000 varkens, terwijl dit een paar jaar geleden nog boven de 1.000.000 dieren lag.
Supermarkten gaan voor de winst en goedkopere buitenland vlees
Het aanbod van vlees komt uit met name uit het buitenland. Er wordt gezegd dat de reden een tekort aan vlees is, maar de werkelijke reden zal zijn dat het buitenland goedkoper kan produceren. De buitenlands varkenshouders hoeven namelijk niet aan de Nederlandse regels te voldoen en dus gaan de supermarkten voor de winst en daarmee voor het goedkopere vlees. Al met al, iedereen pakt zijn winst; de vleesvarkenshouder is en blijft echter de laatste schakel en zal genoegen moeten nemen met wat geboden wordt. De verwachting is dat de varkensprijs de komende week niet verder daalt.
In het buitenland gebeurt hetzelfde als bij ons; bijna iedereen verlaagt zijn prijs, zoals Denemarken, Frankrijk en Spanje. Behalve in België, die houdt zijn prijs onveranderd. Daar kregen de slachterijen de laatste weken nogal commentaar van ABS, de varkensvakbond en dit lijkt dan toch iets te hebben geholpen. Italië is de enige uitzondering, daar steeg de prijs nog met 1 cent.
Biggenmarkt begint een drama te worden
Voor de biggenprijs begint het er steeds somberder uit te zien. De afgelopen weken stond de exportmarkt al behoorlijk onder druk en deze is door de vondst van het AVP op twee varkensbedrijven in Duitsland alleen maar groter geworden. In Duitsland is geen big meer te verkopen, wordt er gezegd. Daarmee zal de prijs fors naar beneden gaan. VEZG Duitsland liet de notering vallen met 6 euro naar 36 euro. Het vermoeden is dat hier mee de bodem nog niet is bereikt. Voor Nederland betekent dit een verdere daling van de biggenprijs en de Boerenbiggenprijs daalt met 3,5 euro naar 40 euro. Voor de komende weken blijft het er somber uitzien.
Varkenspest: Houd de varkens binnen!
Waar iedereen lang voor vreesde, is waarheid geworden. In Duitsland zijn twee varkensbedrijven besmet met het AVP. De bedrijven zijn inmiddels geruimd en bijna trots zeggen ze in Duitsland dat ze de zaken onder controle hebben. Hoezo controle? Een bedrijf waar de varkens buiten lopen, is een groot risico bedrijf of je nu alle biosecurity maatregelen wel of niet in acht neemt. In België hebben ze zaken veel voortvarender aangepakt. Ze hebben daar alle bedrijven in de buurt van de AVP haarden direct geruimd en daarmee elke mogelijke besmetting weten te voorkomen. Dit had in Duitsland ook gemoeten, maar nu is het te laat. Hopelijk leren ze nu snel en ruimen ze elk varkensbedrijf, dat binnen de zone zit. Verplichten ze in heel Duitsland iedereen die zijn varkens buiten heeft lopen om deze binnen te houden en zorgen ze ervoor dat niks en niemand bij de varkens kan komen.
In Nederland heeft zo een oproep geen zin. Ik heb er al eerder over geschreven maar hier komen we niet verder dan een bordje bij een parkeerplaats of een flyer voor de toerist. Nee, hier blijven we wachten tot het werkelijk fout gaat en we het ene varkensbedrijf na het andere kunnen op doeken. Overal zien we een paar varkentjes buiten lopen, die vaak worden gevoerd met huishoudelijk afval. Wilde zwijnen lopen door dorpen en steden en we moeten er volgens de berichten weer meerdere duizenden afschieten per jaar. Dit aantal wordt elk jaar verhoogd, omdat het aantal weer bij lange na niet gehaald is. Varkenshouders doen zelf heel vaak hun uiterste best om alles wat virus is buiten te houden, maar wat gebeurt als verre buurman binnen drie kilometer besmet is. Je wordt ook geruimd. Misschien mag je dan wel blij zijn, omdat het dan de enige manier is om in Nederland nog iets voor je varkens te beuren.