Derde uitbraak van varkenspest op hobbyboerderij in Brandenburg
Op het bedrijf in het district Märkisch-Oderland waren vier vleesvarkens aanwezig, waarvan er twee al overleden waren. De twee andere besmette varkens zijn gedood. Het bedrijf ligt in de buurt van een boerderij waar donderdag het vermoeden van varkenspest werd bevestigd. De uitbraken zijn allemaal in de kernzone nabij de Poolse grens die is ingesteld naar aanleiding van AVP-besmettingen onder wilde zwijnen.
De lokale autoriteiten doen samen met een landelijke taskforce en specialisten van het FLI onderzoek naar de insleep op de hobbyboerderij.
Onderzoek doen ze ook nog steeds op de andere twee locaties (een biologisch bedrijf met tweehonderd varkens in het district Spree-Neisse en een hobbyboerderij twee dieren in het district Märkisch-Oderland) waar eerder deze week nog varkenspestuitbraken waren. Over die onderzoeken is nog geen nadere informatie naar buiten gebracht. Rond de getroffen boerderijen zijn beschermings- en toezichtsgebieden worden ingesteld.
Maatregelen
Het Bondsministerie van Landbouw (BMEL) schrijft dat de overdracht van wilde zwijnen op boerderij- en hobbyvarkens tot een minimum moet worden beperkt. De Brandenburgse minister van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Integratie en Consumentenbescherming Ursula Nonnemacher roept varkenshouders op, en vooral alle kleine boeren, om bioveiligheidsmaatregelen te nemen en deze strikt na te leven om zo verspreiding te voorkomen.
Bondsminister van Landbouw Julia Klöckner vraagt aan biologische varkenshouders en bedrijven met een buitenverblijf om de varkens naar binnen te doen om zo contact tussen wilde zwijnen en tamme varkens te voorkomen. Ze roept ook deelstaten op om hierop te handhaven.
'Alle zeilen bijzetten'
De Producenten Organisatie Varkenshouderij schrijft dat de uitbraken 'een schok' zijn voor eenieder. De organisatie staat in nauw contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ketenpartners en collega's in het getroffen gebied. De POV vindt het van belang dat alle transporten van en naar het besmette- en risicogebied worden vermeden. 'We zullen alle zeilen bij moeten zetten om AVP niet verder te verspreiden en zeker niet ons land binnen te laten komen. Dat vraagt grote alertheid van alle partijen in de sector. Wij gaan er vanuit dat iedereen zijn steentje bijdraagt en verantwoordelijkheid neemt', staat in de nieuwsbrief.
Geen transporten uit gebied
Tot op heden zijn er geen transporten met varkens of producten naar Nederland gekomen vanuit het risicogebied. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De instantie heeft inmiddels ook een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) verplicht gesteld voor vervoersmiddelen die (leeg) terugkeren uit Duitsland. Deze maatregel geldt vanaf 16 juli 19.00 uur. Geladen vervoermiddelen worden na het lossen op de plaats van bestemming ter plekke gereinigd en ontsmet. Aansluitend vindt een R&O plaats op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. Vervolgens krijgt de chauffeur het bewijs van R&O van de toezichthouder van de wasplaats. De NVWA houdt toezicht op de naleving van de maatregel.