Duitse landbouwminister dringt aan op naleving ophokplicht varkens
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/13/493/julia_klockner_europese_commissie.-detail.jpg)
Nu er drie uitbraken zijn geweest op varkensbedrijven (hobby en biologisch) in Brandenburg verwacht de federale minister van Voedsel en Landbouw, Julia Klöckner, van de getroffen deelstaten dat zij de varkensbedrijven consequent beschermen. Er moet worden gezorgd dat de ophokplicht wordt toegepast en effectief wordt gecontroleerd.
Alleen op die manier kunnen bedrijven met vrije uitloop of met een houderijsysteem in de open lucht zo goed mogelijk van de buitenwereld worden afgesloten, zodat overdracht van AVP door contact met wilde varkens, door binnenkomst van vogels of door verontreinigde delen van karkassen of door andere dieren binnengebrachte voedingsmiddelen kan worden uitgesloten.
Ophokplicht controleren
Het Bondsministerie van Landbouw had het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) opdracht gegeven een advies te geven. Voor varkens die in de openlucht worden gehouden in gebieden waarvoor beperkingen gelden, wordt aanbevolen de varkens binnen te houden. Julia Klöckner: „De aanbeveling van ons nationale laboratorium is duidelijk: De deelstaten moeten alles in het werk stellen om de varkensbedrijven te beschermen. Dit houdt in dat de bevoegde autoriteiten in de deelstaten niet alleen de ophokplicht in de getroffen gebieden gelasten, maar ook controleren ."
Bovendien is de bioveiligheid van varkenshouderijen volgens de minister van cruciaal belang om te voorkomen dat de AVP-pathogeen indirect in de varkensstapel terechtkomt. Het risico op fouten is bijzonder groot in het geval van zeer kleine landbouwbedrijven. Ook hier roept minister Klöckner de deelstaten op de controle op bioveiligheidsmaatregelen op te voeren.
Varkenshouder eisen meer actie
Hubertus Beringmeier, voorzitter van de DBV (Deutscher Bauernverband) en voorzitter van Westfaals-Lippischen Landwirtschaftsverband roept op tot aanzienlijk versterken van de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest in Brandenburg en Saksen. „Gezien de zich gestaag verspreidende dierziekte moeten de eerdere crisisstructuren en de daar genomen beslissingen uiteraard flink worden verbeterd. De ontwikkeling laat zien dat we in de getroffen deelstaten effectievere maatregelen nodig hebben om de epidemie te stoppen en terug te dringen. Wat nodig is, is meer snelheid, betere uniformiteit en meer consistentie in de strijd."
Ruiming wilde zwijnen
De belangrijkste elementen zijn volgens Beringmeijer de gecoördineerde en consequente ruiming van wilde zwijnen langs de Poolse grens en de onmiddellijke plaatsing van een tweede beschermende omheining. „Gezien de enorme, langdurige epidemische druk die van Poolse zijde te verwachten is, moet het voor alle verantwoordelijken in de getroffen deelstaten duidelijk zijn dat de genomen bestrijdingsmaatregelen over een periode van jaren met de juiste menselijke en financiële ruimte en doorzettingsvermogen." Beringmeijer wil ook dat alle varkenshouders verplicht worden om hun bioveiligheidsmaatregelen regelmatig te herzien. Het houden van dieren door eigenaren van kleine dieren moet mogelijk worden beëindigd in ruil voor compensatie. „Bovendien is het dringend noodzakelijk om geschikte afzetmogelijkheden te vinden voor varkenshouders in de beperkingszones of om te voorzien in adequate compensatieregelingen", aldus Beringmeier.