De Vor: 'Gebrek opvolging bij familie Coppens beweegreden voor overname'
De aankondiging dat De Heus het veevoerbedrijf Coppens uit Helmond overnam, kwam gisteren voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Beide partijen hebben de onderhandelingen goed uit de buitenwereld weten te houden. De Vor: „We hebben met een klein team de overname professioneel opgepakt en geheimhouding was daar een onderdeel van. Dat is ons blijkbaar goed gelukt.” Financiële details over de transactie zijn niet vrijgegeven.
Toekomstige veranderingen
Volgens De Vor is binnen de familie goed gekeken of er personen waren die in de toekomst het bedrijf wilden en konden overnemen, maar hier kwam geen passende kandidaat naar voren en er was ook voor de lange termijn geen perspectief over een opvolging. „Wanneer je dan door wilt en je kijkt naar de huidige marktontwikkelingen en de toekomstige veranderingen, dan is er best iets aan de hand en gaat er veel gevraagd worden. We zijn alleen actief in de pluimvee- en varkenshouderij en alle concepten voor de pluimveehouders en varkenshouders worden hier in één productielocatie geproduceerd. Wil een bedrijf als Coppens zaken in de toekomst blijven doen dan is schaalgrootte en flexibiliteit een vereiste om straks aan alle eisen te voldoen. Dat is lastiger dan wanneer je een groot bedrijf bent en is het noodzakelijk om aansluiting te zoeken met een ander bedrijf.”
Gezond bedrijf
De twee aspecten, gebrek aan opvolging binnen de familie en het toekomstperspectief, waren de redenen waarom Coppens op zoek wilde gaan naar een overnamepartner. „Coppens is gezond bedrijf en we groeien elk jaar licht. Vanuit financieel oogpunt hoefden we deze stap niet te maken. Het was niet dat het nu moest. Op de korte termijn zouden we geen problemen hebben, maar op de lange termijn wel. We waren ons daarom al aan oriënteren. We hebben naast De Heus zeker rondgekeken, met andere partijen oriënterend gesproken en gekeken wat verstandig is en past. Het familiebedrijf is evenwel belangrijk voor ons. De Heus is een familiebedrijf en het voelde aan als een goede match.” In het boekjaar dat op 31 maart eindigde, behaalde het Brabantse familiebedrijf een winst van 2,3 miljoen euro. Coppens heeft 65 werknemers.
Kritiek op de overname
Op internet werd er door sommige behoorlijk kritisch op de overname gereageerd en men vindt het toch jammer dat er weer een concurrerende partij uit de veevoedingswereld verdwijnt met kans op een te grote monopolie positie voor een klein aantal veevoerbedrijven waar de veehouder wellicht teveel nadelen van ondervindt. „Ik begrijp dat er vanuit de primaire sector veel vragen zijn”, reageert de Coppens-directeur. „Dit is weer een volgende stap in schaalvergroting met de vraag waar sta ik als boer. Dat kan een gevoel van onmacht geven. Aan de andere kant is ondernemen ook wat de klant ofwel consument wil en deze gaat steeds meer in concepten denken met allerlei voorwaarden. Een bedrijf als Coppens moet aansluiting vinden in de keten en afzet. Transparantie, zichtbaar zijn en consumentenvertrouwen worden steeds belangrijker. Veehouders moeten wennen dat zaken veranderen en dat is begrijpelijk, maar de wereld is de afgelopen tien jaar veranderd.”
Veranderingen pas in 2022
Voor de komende periode blijft alles voor de veehouder vooralsnog zoals het was. De twee bedrijven met toch verschillende ‘persoonlijkheden’ en voerconcepten blijven voorlopig gehandhaafd. Ook blijven dezelfde aanspreekpunten en adviseurs van Coppens op hun positie. „Er verandert dit jaar nog niets aan alle structuren. Pas volgend jaar zomer willen we kijken hoe beide bedrijven in elkaar geïntegreerd kunnen worden. Daarbij is het niet de bedoeling dat Coppens op de lange termijn onder dezelfde naam doorgaat, maar we gaan dit wel heel zorgvuldig doen. Coppens gaat dit jaar nog wel een soort loonproducent van De Heus worden, omdat we nog capaciteit hebben. Ik blijf aan als eindverantwoordelijke voor de Coppens afdeling en zal ook het integratieproces begeleiden.”
Geen integratiemodel
De Vor spreekt uit dat de manier waarop Coppens altijd zijn zaken heeft geregeld intact moet blijven en dat er zeker geen sprake moet zijn van een soort integratiemodel dat onder de regie van de veevoerfabrikant valt, waarbij de vrijheid van veehouders beperkter kan zijn. „We houden de structuur van klant, veevoerfabriek en slachterij gewoon in stand. We zijn als Coppens in ieder geval trots wat we altijd gedaan en bereikt hebben; met onze mensen en voor onze klanten. Het is nu echter tijd voor iets anders. Tijd om verstandig te doen”, aldus De Vor. Overigens moet de Autoriteit Consument & Markt nog een akkoord geven op de overname waarmee De Heus met 400.000 ton productiecapaciteit groeit.