Belgen eten meer varkensvlees
In 2020 steeg de totale netto-vleesproductie in België met 2,8 procent. Daarmee is de productie terug op het niveau van 2018. Deze stijging is grotendeels terug te voeren op de stijging met 5,8 procent van de netto-productie van varkensvlees ten opzichte van 2019.
Cijfermatige stijging
Deze stijging van de netto-productie, komt deels voor rekening van stijging van de vleesimport met 4,0 procent en een exportdaling met 0,1 procent. Per saldo heeft dit geleid tot een cijfermatige stijging van de vleesconsumptie met zeven kilogram karkasgewicht per jaar en per hoofd van de bevolking. Daarbij stelt Statbel, het Belgische CBS, dat deze schijnbare consumptie overeen komt met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners. Het betreft niet de werkelijke gemiddelde vleesconsumptie per inwoner.
Vleesimport
De Belgische vleesimport steeg in 2020 met 4,0 procent aanzienlijk. Zo nam de invoer van varkensvlees toe met 3,6 procent, gevogelte 3,2 procent, paardenvlees met 10,4 procent en slachtrestproducten met 16,0 procent. De invoer van vlees van andere diersoorten daalde. Zo daalde de import van rundvlees met 6,7 procent. Daar stond ook een daling van de export tegenover met 14,7 procent. Per saldo betekent dit een stijging van de Belgische rundvleesconsumptie met 1,0 kilogram per hoofd van de bevolking.
Varkensvlees meest geconsumeerd
In 2020 blijft varkensvlees met 51,8 procent op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België. Kippenvlees volgt met 18,7 procent op de tweede plek en rundvlees volgt met 18,6 procent op plek drie.