Video: Wat kun je leren van longonderzoek in het slachthuis?
Longaandoeningen in kaart brengen, voorkomen en de impact ervan verlagen!
Luchtwegaandoeningen bij varkens hebben een grote economische impact zoals verhoogde sterfte en behandelingskosten, groeivertraging en verhoogde voederconversie. Longonderzoek bij varkens aan de slachtlijn is een nuttig hulpmiddel om longaandoening op te sporen en de ernst van luchtwegaandoeningen op een bedrijf in kaart te brengen.
Inzicht in de longgezondheid van vleesvarkens
Verschillende omgevingsfactoren en ziekteverwekkers zijn geassocieerd met het optreden van longletsels bij varkens. Mycoplasma hyopneumoniae (M.hyo) en Actinobacillus pleuropneumoniae (App) worden beschouwd als de belangrijkste primaire bacteriële ziekteverwekkers (1). De longletsels die hiermee geassocieerd zijn en in het slachthuis ook het meest worden waargenomen zijn bronchopneumonie en pleuritis.
Verschillende methodes voor longonderzoek
Er bestaan verschillende scoresystemen voor het bepalen van longletsels. Sommige systemen bepalen enkel de aan- of afwezigheid van letsels. Andere systemen beoordelen naast de aan- of afwezigheid van letsels ook de ernst van de aantasting. Deze laatste scoresystemen leveren de meest relevante informatie.
Relatie tussen longletsels en productieresultaten
In meerdere studies werd aangetoond dat er een rechtstreeks negatief verband bestaat tussen de aanwezigheid van longletsels en de technische prestaties van varkens.
- Lees meer over de invloed van Mycoplasma achtige letsels op de technische prestaties:
- Lees meer over de invloed van pleuritis op de technische prestaties:
Als varkenshouder heeft u er dus belang bij varkens met gezonde longen met weinig longletsels in het slachthuis, omdat dit de prestaties van de varkens en het financiële resultaat van uw bedrijf gunstig beïnvloedt.
Beoordelen van het effect van nieuwe maatregelen
Longonderzoek kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het beoordelen van het effect van nieuwe controlemaatregelen zoals aanpassingen aan het klimaat en aanpassingen in de vaccinatiestrategie. Door longonderzoek uit te voeren bij koppels voor en na de aanpassingen en deze met elkaar te vergelijken kan nagegaan worden of de nieuwe maatregelen het gewenste effect hebben.
Benchmarking ten opzichte van andere bedrijven
Door longonderzoek steeds op dezelfde gestandaardiseerde manier uit te voeren kan er een database opgebouwd worden waarmee de resultaten van het eigen bedrijf vergeleken kunnen worden in de tijd. Daarnaast kan men nagaan of het eigen bedrijf beter scoort dan andere bedrijven binnen dezelfde regio, hetzelfde land, hetzelfde slachthuis.
Longonderzoek, ook voor uw bedrijf nuttig?
Ceva Santé Animale ontwikkelde het Ceva Lung Program, een scoresysteem voor longonderzoek, waarbij naast de aan- of afwezigheid van longletsels ook de ernst van de letsels wordt gekwantificeerd. Omdat er ondertussen een uitgebreide database is opgebouwd, is ook benchmarking met andere Nederlandse bedrijven mogelijk. Bekijk hier de video over hoe longonderzoek met het Ceva Lung Program op uw bedrijf gebruikt kan worden om de longgezondheid en de productieresultaten te verbeteren:
Conclusie
Data afkomstig van longonderzoek bij koppels slachtvarkens vormen een waardevolle informatiebron voor dierenartsen en varkenshouders. Op basis van de resultaten kan beoordeeld worden waar er nog verbetering mogelijk is. Na toepassing van corrigerende maatregelen kan beoordeeld worden of de aanpassingen het gewenste resultaat tot gevolg hebben, d.w.z. een betere longgezondheid en daaraan gekoppeld betere technische resultaten.
Geïnteresseerd in een longonderzoek voor uw bedrijf? Vraag ernaar bij uw dierenarts.
Bron
Fraile et al. (2010). Risk factors associated with pleuritis and cranio-ventral pulmonary consolidation in slaughter-aged pigs. The Veterinary Journal 184 (2010) 326–333.