DLV-Advies: ‘Bouwkosten in half jaar met 20 procent gestegen’
![Foto ter illustratie](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/14/065/bouw_varkensstal_uitbreiding_naast_de_bestaande_stallen__s_r.-detail.jpg)
De grondstofkosten voor bouwmateriaal zijn momenteel ongekend hoog. Het (ver)bouwen van een stal is hierdoor het laatste half jaar met zo’n 20 procent in prijs gestegen, wat volgens Leo Rouhof een behoorlijke impact heeft op de kostprijs: „Toch is er nog steeds animo om te bouwen. De hogere bouwkosten vergen wel een scherpe blik op de balans, want door de stijging in kostprijs komt het rendement in een ander perspectief te staan.”
Verduurzaming en stikstof
Rouhof ziet dat de stikstofperikelen een grote rol spelen om de verbouw of bouw door te zetten. Ondernemers willen niet dat een vergunning die ze hebben liggen alsnog wordt ingetrokken, of dat ze hun ammoniakruimte kwijtraken. Daarnaast overwegen steeds meer varkenshouders om hun bedrijf te verduurzamen, zoals asbestsanering of het toepassen van duurzame energie, optimaliseren van de bedrijfsopzet door te automatiseren of het realiseren van een beter stalklimaat en hokverhoudingen.
Schaarste bouwmaterialen
Naast de verhoging in de bouwkosten is schaarste in grondstoffen volgens Rouhof een behoorlijk probleem. Door de lange levertijden en de oplopende bouwkosten werken sommige aannemers met dagprijzen. Het kan dus voorkomen dat hierdoor een eerder goedgekeurde financieringsaanvraag niet meer voldoet aan een definitieve kostenberekening. „Wanneer een kostprijsstijging net over de grens gaat van wat wel of niet rendabel is, kan dat leiden tot een herziening. Dat betekent, óf terug naar de bank, óf bezuinigen op het oorspronkelijke plan.”
Ook verduurzaming leidt naar de ervaring van de DLV-adviseur niet altijd tot een vlekkeloze aanvraag bij de bank. De omslag die varkenshouders naar een duurzamer bedrijfsmodel willen maken, wordt door banken veelal als een te groot risico ervaren. Verduurzamen beïnvloedt het verdienmodel van bedrijven. „Het kan leiden tot een hogere kostprijs en een kleinere marge. Banken zijn daarin voorzichtig, omdat deze bedrijfsvoering nog niet volop bewezen is in de praktijk. Gelukkig zijn er inmiddels volop tegemoetkomingen die verduurzaming stimuleren.“
Kostprijs en rendement
Om uiteindelijk na de verbouwing een goed rendement te behalen, is het voor een ondernemer belangrijk om in beeld te hebben hoe hoog de kosten precies zijn. Rafke Cleutjens, Adviseur Financieel Management bij DLV Advies, vult Leo aan: „Niet alle investeringen hebben een hogere kostprijs tot gevolg. Het mooiste is uiteraard als bedrijven in staat zijn om hun investering om te zetten in een hogere opbrengst. Een kostprijsberekening kan een belangrijk instrument zijn om de koers van een onderneming te bepalen en te besluiten of de verbouwing resulteert in een stabiele of zelfs een daling van de kostprijs. Ondanks dat banken terughoudender zijn geworden met het verstrekken van een lening, draagt de lage actuele rente wel bij aan de overweging om te (ver)bouwen.”
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: DLV Advies