Column: Varkensprijs stabiel op een te laag niveau
De rust keert weer op de varkensmarkt en dat is voor dit ogenblik ook wel de meeste gewenste situatie. Het aanbod in Nederland van slachtrijpe varkens is helemaal niet zo groot. Het laatst bekende aantal zit in week 28 op 277.000 varkens en dat is ver onder het gemiddelde van ruim 300.000 van de vier weken ervoor. Ook het slachtgewicht daalt gestaag en zit nu op 97,1 kilogram en dat is ruim 4 kilogram lager dan begin juni. De onderdelenmarkt straalt ook rust uit door eveneens onveranderd te noteren. Voor de komende week ziet het er dan ook rustig uit en is onveranderd dan ook op zijn plaats. De Boerenvarkensprijs blijft op 1,63 euro dan ook onveranderd.
Het gerucht gaat dat Duitse slachterijen terug willen 1,30 euro
In Duitsland is het nog steeds lastiger; al viel het mee dat ze afgelopen woensdag alle prijzen op onveranderd hebben gehouden. Teleporc, die al wat verder was gedaald in aanloop naar woensdag, corrigeerde vrijdag met plus 1 cent. Daarmee zou je zeggen dat er ook in Duitsland weer rust is, maar schijn bedriegt. Duitse slachterijen passen hun programma aan en gaan nog minder slachten. Ze zorgen daarmee dat er varkens blijven liggen. Vanuit Nederland is het dan ook lastig om een Duitse slachterij te vinden voor de varkens. Het aanbod in Duitsland is niet heel groot met zelfs scherp teruglopend slachtgewicht. Min 0,4 kilogram ten opzichte van vorige week. Maar alles ten spijt, het is duidelijk afwachten wat er woensdag daar gaat gebeuren. Ik heb er een slacht gevoel bij. In de ‘wandelgangen’ wordt gesproken dat Duitse slachterijen terug willen naar 1,30 euro. Als dit gebeurt, worden er forse verliezen geleden in de varkenshouderij. Maar goed, het is nog niet zover. Laten we het beste hopen.
In Denemarken is de prijs ook fors gedaald. Daar is in een paar maanden bijna 25 cent van de varkensprijs afgegaan. Ook voor deze week is er weer een daling met 2,7 centen. België houdt zijn prijs voor de derde week stabiel. Frankrijk kende op maandag nog een kleine daling, maar wist op vrijdag zijn prijs onveranderd te houden. In Spanje gaat de prijs met 4 centen naar beneden en komt daar mee voor de zomerdag op een laag niveau. Is dit de prijs die wordt betaald voor de alsmaar stijgende productie daar?
De biggenmarkt is nog steeds somber
Voor de biggenmarkt ziet het er nog niet al te best uit. Zolang de biggenprijs onder druk blijft staan, zullen varkenshouders een afwachtende houding houden. Al zal dat binnen vaste koppelingen veel minder zijn. Het is dus zaak om zo snel mogelijk de bodem te vinden, zodat het aanbod wat sneller zijn plek weer weet te vinden en dan kunnen weer naar boven kijken. Nu is dit zeker nog niet het geval en daarom daalt de Boerenbiggenprijs met 4 euro naar 36 euro. Ik denk nog niet dat dit de laatste daling is.
Voor iedereen die op vakantie is of gaat, wens ik jullie rustige weken en voor wie thuisblijft, geniet van je vak.