Stelling: Nederlandse supermarkten zouden uit eerbied aan de varkenshouders alleen vlees uit Nederland mogen verkopen
Het Beter Leven voert de boventoon in de koelingen van de supermarkten. Echter een kritisch blik in de koelvitrine van sommige supermarkten leert dat dit in de praktijk toch anders ligt. Zo ligt bij de Limburgse Lidl supermarkten al geruime tijd ‘sterrenloos’ varkenshaas in de koeling. Volgens het etiket is deze varkenshaas afkomstig uit Hongarije en in sommige weken uit Spanje. Overigens zijn de Beter Leven één ster hamblokjes in de koeling afkomstig uit Polen van Zaklady Miesne Nove sp. En dat in een streek (Limburg-Brabant) van ons land waar de meeste varkens vertoeven.
Volgens het etiket van de Lidl varkenshaas is deze afkomstig van een varken dat is gehouden en geslacht in Hongarije of Spanje. Lidl brengt het op de markt onder de naam van ‘De Zaligheden’ uit Son. Deze naam behoort toe aan de Van Loon Group. De vraag is dan of er een tekort is aan varkenshaas/-vlees in Nederland of is sprake van het zo goedkoop mogelijk inkopen? Een rondgang langs diverse organisaties brengt geen echte duidelijkheid. Eerst kloppen we aan bij de Van Loon Group. Die is immers de leverancier van deze varkenshaas aan Lidl. Op de website van de Van Loon Group lezen we dat ze op 1 oktober 2020 is gestart met het nieuwe ketenconcept ‘Varken op z'n Best’. Daarnaast staat dat haar varkensvlees beschikt over het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. En dan Van Loon erg inzet op duurzaamheid. Hoe is dit alles te verklaren met de import van varkenshaasjes/-vlees uit Hongarije en Spanje? Volgens Lindsay Kemps, manager Communicatie bij de Van Loon Group is varkenshaas in Nederland uitgezonderd van de verplichting dat al het verse varkensvlees voor de Nederlandse retail voorzien moet zijn van het Beter Leven 1-ster keurmerk (BLK). Lindsay Kemps: „De reden dat varkenshaas is uitgezonderd van deze verplichting is dat in Nederland dit product vele malen meer wordt geconsumeerd dan dat er aanbod van BLK varkens zijn. Dit geldt zeker tijdens acties. Met Lidl is afgesproken dat we ernaar streven om altijd 100 procent in Nederland te sourcen maar dat we bij een tekort uitwijken naar andere Europese landen. Uiteraard gelden hier dezelfde strenge kwaliteitseisen als voor het NL product. Het gaat dus niet ten koste van de Nederlandse BLK boer. Dit is een afspraak waar de hele sector inclusief de retail zich aan heeft gecommitteerd.”
Lees hier het hele verhaal over een tekort aan varkenshaas in Nederland.
Wat vindt u? Mag de Nederlandse retail uit respect voor de Nederlandse varkenshouders alleen Nederlands varkensvlees in de schappen leggen? Stem op onze stelling en laat uw mening achter.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen