Rabobank voorziet lage varkensprijzen en hoge voerprijzen
In de eerste vier maanden van 2021 groeide de varkensvleesproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk (VK) in totaal met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Rabobank schrijft deze opmerkelijke groei toe aan een lager productieniveau in de eerste maanden van 2020. Wat ook een rol speelde is de uitgestelde slacht eind 2020 als gevolg van verstoringen in het slachtproces door de coronapandemie. Dit zorgde ook voor een hoger gemiddelde slachtgewicht van 1 procent.
Forse productiegroei
In Denemarken nam de productie met 15 procent het sterkst toe. In april 2021 werden in Denemarken 1 procent meer zeugen en 8 procent meer vleesvarkens van meer dan 50 kg gehouden dan een jaar eerder. Verder steeg de productie sterk in Italië (+14 procent), Polen (+8 procent), Nederland (+7 procent), het VK (+6 procent) en Spanje (+5 procent). In Nederland zorgde de lagere export van vleesvarkens naar Duitsland voor een hogere productie. Zo daalde de export van vleesvarkens vanuit Nederland naar Duitsland in de eerste helft van 2021 met maar liefst 375.074 dieren (-55 procent) ten opzichte van vorig jaar. De productie in Duitsland daalde met 2 procent en blijft dalen door structurele veranderingen zoals toegenomen wet- en regelgeving. Ook exportbeperkingen door voortdurende Afrikaanse varkenspestuitbraken spelen hierin een rol. De recent vastgestelde besmettingen bij de varkenshouderijen in de deelstaat Brandenburg versterken dit mogelijk.
Stagnerende groei
De Europese groei van de varkensproductie zal in het derde kwartaal van 2021 stagneren, verwacht de Rabobank. Daarbij verwijst ze naar de hoge voerkosten en een afnemende Chinese vraag vanuit China. In juni 2021 waren in Nederland de prijzen voor varkensvoer 15 procent hoger dan in juni 2020. De Rabobank verwacht dat de voerprijzen, door een aanhoudend sterke vraag en de weersomstandigheden, voorlopig op een hoog niveau blijven.
China
De Rabobank verwacht een dalende export van EU en VK varkensvlees naar China. In de eerste vier maanden van 2021 steeg deze nog wel met 16 procent. Echter in de maand april daalde deze met 8 procent ten opzichte van april 2020. De export van varkensvlees vanuit de 27 EU-landen en het VK steeg in de eerste vier maanden van 2021 met 27 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De dalende export naar China wordt deels gecompenseerd door een forse export groei naar de Filipijnen. Ten opzichte van de eerste maanden van 2020 verdrievoudigde deze in de eerste maanden van 2021. De Nederlandse export steeg zelfs met 500 procent. Dit komt mede doordat de Filipijnen het importtarief van varkensvlees heeft verlaagd. Ook is er sprake van een groeiende vraag vanuit Vietnam. De Europese export van varkensvlees naar dit land is de eerste vier maanden met 147% gestegen. De Rabobank verwacht dat de export vanuit de 27 EU-landen en het VK naar de Filipijnen en Vietnam in het derde kwartaal van 2021 hoog zullen blijven.
Prijsdruk
De dalende vraag uit China zorgt voor een daling van de gemiddelde karkasprijs in de EU. Deze was in week 26 2 procent lager dan het gemiddelde over 5 jaar van diezelfde week. Volgens de Rabobank staat de vraag binnen Europa door de coronapandemie nog steeds onder druk. Zo gaat het herstel van de horeca gaat langzamer dan verwacht. De bank verwacht dat in de zomer de herstellende vraag steun zal bieden aan de vleesvarkensprijzen.