Deense onderzoekers: ‘Vliegen kunnen AVP van wilde zwijnen overbrengen’
Theoretisch kunnen varkens besmet raken met het AVP virus door het eten van besmette bijtende vliegen. Deze conclusie trekken Deense onderzoekers na een uitgebreid onderzoek. Volgens de onderzoekers verklaren deze resultaten de uitbraken van AVP op bedrijven met een hoge bioveiligheid. De achterliggende gedachte is dat een vlieg die bloed van een besmet everzwijn heeft opgezogen het virus via die weg in groepen varkens kan overbrengen.
Al langer bekend
In een reactie tegenover Agrarheute zegt het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) dat het al langere tijd bekend is dat AVP kan worden overgedragen via levende en levenloze vectoren. De Deense studies bevestigen dit nogmaals. Het FLI stelt echter dat er nog geen betrouwbare gegevens voorhanden zijn waaruit blijkt dat bijtende vliegen een belangrijke rol spelen bij de overdracht van AVP, vooral over langere afstanden. Tot dusver is slechts één specifieke lederteeksoort beschreven als een zogenaamde competente vector voor AVP. Volgens de FLI kunnen competente vectoren het virus actief reproduceren en het AVP virus via de stadia van hun levenscyclus doorgeven.
Geen aanwijzingen
De FLI zegt dat uit haar eigen onderzoeken en literatuurstudies zich nog geen aanwijzingen hebben geopenbaard dat geleedpotigen een ondersteunende epidemiologische rol spelen bij de huidige uitbraak. Het risico van een rol bij de verspreiding van AVP moet verder worden onderzocht. Bij een onderzoek van in het veld verzamelde knutten, muggen, paardenvliegen en teken uit de met AVP getroffen regio’s in Estland is geen viraal genoom van het AVP gevonden.