Rekenregels voor vleesvarkens worden voor einde van jaar aangepast
De huidige uniformeringsafspraken in de varkenshouderij dateren uit 2012. Maar sinds de invoering van de corrigerende rekenmethodes is er veel veranderd volgens Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij.
De specialist vindt daarom dat de gecorrigeerde cijfers op de schop moeten. Hij schreef er een blog over en deelde die met partijen uit de sector. Een voorbeeld dat hij in zijn artikel noemt: vanaf 2012 wordt in een standaard traject 25 kilogram als opleggewicht gebruikt voor biggen. Het levende aflevergewicht is 117 kilogram. Dit is dus een groeitraject van 92 kilo totaal.
Maar Bekker merkt dat het groeitraject in de afgelopen acht jaar van 92 naar 100 kilogram is gegaan. „Ik kijk van varkenshouders vaak de vraag: ‘wat is mijn voederconversie tussen de 20 en de 25 kilo?’ of ‘wat is de groei tussen de 117 en de 125 kilogram?’ Dat kun je nu met de huidige regels niet goed uitrekenen omdat het traject waarover je corrigeert veel langer is. 1 kilo corrigeren, bijvoorbeeld als een varkens een groeitraject heeft van 118 kilo, gaat nog, maar bijvoorbeeld vijftien kilo corrigeren is wel lastig.”
Hij pleit er daarom ook voor om de afwijkende cijfers (de groei en de voederconversie in het traject van 20 tot 25 kg big en van 117 tot 125 kg) te vermelden.
Voor einde van jaar update
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft AgroConnect (overlegplatform voor het maken van afspraken over het delen van data) gevraagd voor de uitvoering van een update van de kerngetallen. De opdracht is inmiddels verstrekt, meldt POV-directeur Theo Duterweerd.
In september zal de Werkgroep Uniformeringsafspraken onder leiding van Henri Holster van Wageningen Livestock Research meerdere malen bijeen komen en bekijken hoe de regels aangepast kunnen worden en vanaf wanneer de nieuwe rekenmethodes gelden. Vervolgens gaan de voorstellen naar een klankbordgroep die bestaat uit varkenshouders en andere bedrijven uit de sector (onder andere vertegenwoordigers van slachterijen en van genetica, veevoer- en databeheerbedrijven). Het streven is dat de update voor het einde van het jaar is uitgevoerd, zo laat Holster weten.