Tom Derikx: 'Maïsteelt wordt te weinig gewaardeerd'
Derikx heeft in totaal 90 hectare akkerbouwgrond. Het grootste gedeelte (60 hectare) bestaat uit maïs, gevolgd door aardappelen (17 hectare), gerst (7 hectare) en valeriaan (6 hectare). Alle gewassen zet hij regionaal af, behalve de maïs. Dat is het hoofdbestandsdeel voor de CCM (gemalen maïskorrels). Vorig jaar ging er 1.500 ton maïs voor de CCM doorheen. De gewaskwaliteit van de maïs is dus van belang. „We hebben tot nu toe perfect weer gehad. Er viel genoeg regen, maar ook weer niet te veel. Het is afwachten wat het weer de komende tijd gaat doen, maar op dit moment verwacht ik een bovengemiddelde maïsopbrengst. Ik denk zo’n 30 procent meer dan vorig jaar”, schat de ondernemer in.
Wat Derikx bij de maïsteelt dwars zit, is het imago. „Door het verleden zijn veel mensen negatief over maïs en er is te weinig waardering voor de teelt. Er wordt dan geklaagd over de aaltjesdruk of dat hij te veel stikstof achterlaat in de bodem. Dat kan, maar als ik zie hoe goed de bodemkwaliteit en het bodemleven bij mij zijn, dan is het mij de maïsteelt wel waard. Ten opzichte van graan is de opbrengst van organische stoffen ook hoger.”
Voerkosten
Of zijn voerkosten lager zijn door CCM toe te voegen, kan de varkenshouder niet zeggen. „Ik heb te maken met wereldwijde grondstofprijzen voor maïs. Dit jaar is de maïs duurder, maar als deze goedkoper gaat worden, heb je een relatief dure CCM-kuil. Uiteindelijk bepaalt dat ook mede het rendement. Dit verschilt dus van jaar tot jaar.” Het voordeel van eigen teelt is volgens Derikx dat je zelf meer de regie kunt houden. „De gerst levert mij saldotechnisch niet per se meer op, maar ik kan wel mijn eigen oogstschema bepalen.”
De 5.500 varkens krijgen 30 procent CCM, wat neerkomt op zo’n 110 ton per maand. „CCM voeren is niet iets wat je er als varkenshouder zomaar even bij doet. Het kost mij toch al een uur per dag aan zaken als het uitkuilen en extra werk met afstellen van voerbakken. We doen verder het zaaien, de grondbewerking, het transport en het inkuilen zelf. Alleen het dorsen en malen besteden we uit. Daarnaast moet je voerinstallatie het ook aankunnen. De voersnelheid gaat omlaag en de slijtage is groter door de zuren, merk ik.” Ondanks dat CCM meer arbeid oplevert, heeft het ook voordelen. Derikx wil zelfs niet zonder. „De varkens hebben een mooie kleur, er is minder hokbevuiling en CCM heeft een positief effect op onder andere de darmgezondheid.”
Lees het hele verhaal over zijn akkerbouwtak in de special 'oogst' die dit weekend bij alle regiokranten (Agraaf, Stal en Akker, Veldpost en Vee en Gewas) wordt geleverd. De krant valt 30 of 31 juli op de deurmat. Nog geen abonnee?Klik dan hier om een proefnummer aan te vragen. Wilt u abonnee worden? Klik dan hier.