Zo slaagt jouw luchtwasser voor de test
In de omgevingsvergunning van elke veehouderij staan de wettelijke uitstootnormen waaraan het bedrijf moet voldoen. Luchtwassers moeten hiervoor zorgen. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat de werking van deze luchtwassers op het gebied van met name geur-, maar ook ammoniakreductie vaak nog verbeterd kan worden. Regelmatige controle en onderhoud van jouw luchtwasser is bovendien niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het rendement op jouw bedrijf. Jan Schellekens, adviseur Bedrijfsontwikkeling bij Exlan Advies, legt uit waar je bij luchtwassers op moet letten.
Soorten luchtwassers
We maken onderscheid tussen biologische, chemische en combi luchtwassers. Deze luchtwassers verschillen in de manier waarop ze ammoniak binden of omzetten, vertelt Jan: “Biologische luchtwassers maken gebruik van bacteriën die ammoniak omzetten naar nitraatzout. Bij chemische luchtwassers bindt een zuur de ammoniak. Combi luchtwassers hebben daarnaast een extra voorwasstap, waardoor extra fijnstof wordt afgevangen in de luchtwasser.” Welke van de luchtwassers het meest geschikt is op jouw bedrijf, hangt af van de gewenste ammoniak- en geurreductie en de afzetmogelijkheden van het spuiwater dat overblijft bij het gebruik van luchtwassers.
Wet- en regelgeving in een notendop
Voor een leek is er geen doorkomen aan de vele regeltjes rondom dit thema. Maar wet- en regelgeving rondom luchtwassers heeft voor Jan geen geheimen. De kernboodschap luidt: Een combi luchtwasser moet minimaal 85% reductie van ammoniak realiseren. Wil je meer weten over de wetgeving? Duik dan eens in de ‘Regeling ammoniak en veehouderij’ en ‘Regeling geurhinder en veehouderij’, is de tip van Jan.
Onderhoud en controle begint met informatie
Om te zorgen dat jouw luchtwasser optimaal werkt, heeft de overheid een uitgebreid, 116 pagina’s tellend technisch informatiedocument ‘luchtwassystemen voor de veehouderij’ opgesteld. Hierin zijn de verschillende luchtwassers met voorwaarden en praktische checklijsten beschreven. De informatie is helaas vaak onvoldoende bekend bij gebruikers van luchtwassers. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van de informatie uit het elektronisch monitoringssysteem, waarmee elke luchtwasser moet zijn uitgerust. En dat is een gemiste kans, aldus Jan: “Als je de beschikbare informatie goed gebruikt en daarnaast zorgt voor regelmatige controle en onderhoud, behaal je het gewenste rendement én houd je de kosten zo laag mogelijk. Een win-win situatie, dus!”
Zet je luchtwasser integraal in op je bedrijf
Er zijn ontwikkelingen om luchtwassers een meer integrale functie te geven in de toepassing bij stallen. Denk hierbij aan het terugwinnen van warmte uit luchtwassers voor stalverwarming en/of mogelijkheden voor mestbewerking. Naar dit laatste wordt praktijkonderzoek gedaan om te bepalen of dit ook voor reductie van methaan uit mestopslagen zorgt, om zo te komen tot lagere mestkosten. Hiermee is de luchtwasser geen end of pipe systeem, maar biedt een juiste toepassing ook voordelen op andere kostenposten binnen het bedrijf.
Aan de slag!
Zorg dat jouw luchtwasser ook optimaal werkt. Niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart hiermee namelijk op kosten aan extra stroomverbruik en/of reinigingskosten om de filterpakketten schoon te houden. Bijkomend voordeel: je voorkomt hiermee handhavingsproblemen.
Vanaf eind augustus start Jan met een reeks trainingsdagen om varkenshouders alles te leren over het optimaliseren van hun luchtwassers. Tijdens deze tweedaagse training komt naast controle en onderhoud om het rendement te verhogen ook een integrale toepassing van luchtwassers aan bod. Denk hierbij aan een brongerichte emissiereductie en het verwarmen van de stal vanuit het waswater van de luchtwasser. En we duiken in de gegevens van de deelnemers om te zien waar de verbeterpunten per bedrijf liggen. Kijk op onze website voor meer info, data en om je aan te melden.
Wil je weten op welke punten je jouw luchtwasser kunt controleren? Jan deelt zijn tips met ons in dit artikel.