Brabantse varkenshouders leveren óók prijsinfo voor vleesvarkensmestnotering
Vanaf komende week gaat DLVDM informatie over de prijs voor de afzet van vleesvarkensdrijfmest doorgeven aan DCA. DCA gebruikt deze informatie voor het vaststellen van haar wekelijkse vleesvarkensmestnotering. Tot nu toe komt deze notering tot stand puur op basis van informatie die 60 intermediairs en mestverwerkende bedrijven aan DCA doorgeven. Dus alleen de afnemerskant. Door de gegevens aan te vullen met die van DLVDM wordt, naast de informatie van mestafnemers, ook die van de mestleveranciers in de weeknotering betrokken. Dit zorgt voor een nog nauwkeurigere notering. DCA werkt met prijsnoteringen voor de afzet van vleesvarkensmest voor zes regio’s: Deurne, Tilburg, Uden, Barneveld, Lichtenvoorde en Markelo.
Geschiedenis
Het faillissement van een mestverwerker, wiens installatie niet goed draaide, vormde de aanleiding tot de oprichting van DLVDM eind 2017. Door dit bankroet konden zestig varkenshouders uit Noordoost-Brabant en Noord-Limburg met een leveringscontract, de mest niet meer bij deze verwerker afzetten. Hierdoor waren ze weer overgeleverd aan de grillen van de markt. Deze zestig varkenshouders beschikken samen over 100.000 ton vleesvarkensmest om te laten verwerken. Dat gebeurt nu op basis van contracten met een looptijd van een half of een heel jaar. De leveranciersvereniging is inmiddels gegroeid tot circa 80 varkenshouders.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: DCA, Boerderij, Nieuwe Oogst, Agriholland.nl