Nedersaksen: ‘Kleine varkenshouderijen moeten ook biosecurity maatregelen naleven’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/15/944/biologische_varkenshouderij-_wroeten-_varkens_s_r_1.-detail.jpg)
Voor de Nederlandse varkenshouders is het positief om te weten dat de grenzende Duitse deelstaten hun alertheid op varkenspest vergroten. Tegen de achtergrond van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest op varkenshouderij in deelstaat Brandenburg heeft het ministerie van Landbouw van Nedersaksen opnieuw de aandacht gevestigd op de noodzaak om de bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Aangezien twee van de betrokken bedrijven zogenaamde kleine bedrijven met weinig dieren zijn, gelast het ministerie dat de districten bij hun controles bijzondere aandacht besteden aan kleine bedrijven. Het doel is om eventuele tekortkomingen in biosecurity weg te werken en varkenshouders bewust te maken van de benodigde hygiënemaatregelen.
4.666 kleine bedrijven
Het ministerie wijst erop dat de voorschriften van de Verordening hygiëne varkenshouderij van toepassing zijn op alle bedrijven die varkens houden voor fokkerij of vleesproductie. Volgens de Tierseuchenkasse zijn er in totaal 4.666 kleine bedrijven in Nedersaksen: 4.362 bedrijven met maximaal 20 varkens en 304 bedrijven met tussen de 21 en 50 varkens.
Maatregelen
Nedersaksen stelt dat kleding die in de stal wordt gedragen, alleen daar mag worden gedragen. Vooral jachtliefhebbers moeten zich bewust zijn van het risico op het binnenbrengen van virussen. Geen inbreng van gemaaid gras, gewassen of soortgelijk voer of strooisel indien niet is gewaarborgd dat het voer of strooisel vrij is van het AVP-virus. Er moeten ook maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat virushoudend materiaal de stal binnenkomt door bijvoorbeeld muizen, ratten of zelfs roofdieren en aaseters.
Vooral besmette kleine Poolse bedrijven
Niet alleen de uitbraken op de varkenshouderijen in Brandenburg baart zorgen, maar ook in Polen. Varkenspest blijft zich verspreiden in Poolse varkensstallen. In het zuiden van Polen waren er recentelijk nog drie uitbraken op varkensbedrijven. Dit betekent dat het aantal besmettingsgevallen binnen enkele weken is gestegen tot 39. Volgens experts verspreidt het zeer besmettelijke virus zich dit jaar veel dynamischer dan in 2020. Op dat moment waren er eind juli nog maar 17 AVP-gevallen bij bedrijven.
In tegenstelling tot vorig jaar zal het virus in 2021 echter vooral voorkomen in kleine bedrijven. Dit zou kunnen wijzen op werkende bioveiligheidsmaatregelen in de grote bedrijven. Met dit voorbeeld in het achterhoofd is het volgens Nedersaksen belangrijk dat er nadrukkelijk ook op de kleine bedrijven gecontroleerd wordt op de juiste maatregelen.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Ministerie landbouw Nedersaksen, ISN