Column: Daling varkensprijs stopt
Afgelopen week deden de slachterijen wat hun het beste past en dat was de varkensprijs naar beneden bijstellen. Het aanbod was groot volgens de slachterijen, maar ook volgens diegenen die de slachterijen napraten om de daling van de notering goed te praten. Onderstaande cijfers zijn daarin duidelijk. Het aanbod is in werkelijkheid fors gedaald en ook het slachtgewicht is zeer fors gedaald. De werkelijke situatie is dat er niet volop wordt geslacht om zodoende een kunstmatig groot aanbod te creëren.
Alleen de slachterij is bij machte om te reguleren en de prijs te sturen
In deze periode van het jaar wordt er vaak ook vlot door geleverd. Niet willen wachten op een nog lagere prijs en/of voor de vakantie nog even de stal leeg om niet in de vakantie te hoeven leveren. Alles telt mee. Alleen de slachterij is bij machte om te reguleren en de prijs te sturen; dus gebeurt er wat er is gebeurd. De Boerenvarkensprijs kan alleen maar volgen en doet dat dan ook en verlaagt met 4 centen naar 1,56 euro.
In Duitsland daalde de prijs of ze steeg; het is maar net hoe je ernaar kijkt. Tönnies en Vion proberen keer op keer de ISN fors onder druk te zetten door op woensdag de prijs te verlagen. De ISN ziet vaak en ook nu geen reden om dit te volgen, omdat ook daar de aantallen teruglopen en de slachtgewichten dalen. Natuurlijk omdat de prijs van de onderdelen vrij constant is en de ISN vindt ook dat de boeren niet hoeven bij te dragen aan de vette winsten van de slachterijen. Dus houden ze vaak langer de prijs onveranderd. Maar ook hier grijpt de slachterij naar het wapen van ‘varkens laten liggen’ om zodoende een overschot te creëren en de ISN te dwingen hun prijs naar benden bij te stellen. Regelmatig is dit een compromis, zoals ook deze week. ISN verlaagt met 5 centen en slachterijen doen een plus 2 centen en daarmee zitten ze dan weer op één lijn en kan het spel weer van voren af aan beginnen.
Deze keer is het toch anders, vanuit diverse bronnen wordt gemeld dat we de (voorlopige) bodem van de varkensprijs hebben bereikt. Dit bericht komt met name uit Duitsland. Of dit komt omdat de eerste vakantie alweer ten einde zijn, wordt dan niet duidelijk. We moeten het de komende weken doen met de prijs die er nu staat en dat is niet riant. Zeker als je kijkt naar de voerprijs en de kostprijs van de biggen vier maanden terug.
Het overschot van de biggen kan weleens hard gaan meevallen
Net zoals de vleesvarkensprijs nadert ook de biggenprijs de bodem. Het aanbod is weliswaar nog wat aan de grote kant. Dat is ten eerste veroorzaakt doordat bij een daling niet iedereen vlot oplegt en tijdens de vakantie mag de afdeling best even één week leeg blijven staan, maar als deze beide niet meer gebeuren dan kon het met het overschot van de biggen weleens hard gaan meevallen. We staan dan ook dicht bij een onveranderd. Deze week is dat zeker nog niet het geval. De Boerenbiggenprijs daalt nog met 3 euro naar 30 euro.
De noteringscommissie gaat helemaal niet over toeslagen
Te zot voor woorden. Dat is mijn mening over de actie van de noteringscommissie van de BPP om 8 procent van de toeslagen eraf te halen. Te zot voor woorden, omdat de noteringscommissie daar helemaal niet over gaat. De toeslagen zijn een afspraak tussen enerzijds de vermeerderaar en anderzijds de handelaar/mester en deze toeslag is gebaseerd op kwaliteit biggen, koppelgrootte, het aantal entingen en vaak nog wat bedrijfseigen afspraken. Nu heeft de noteringscommissie gemeend hier verandering in te moeten brengen zonder ook maar enig overleg met de wekelijkse indieners van de BPP-biggenprijs. Deze week heb ik verschillende vermeerderaars en ook handelaren gesproken. De vermeerderaars gaan hun poot stijf houden, en terecht, maar de handelaar wordt daardoor het kind van de rekening. Wie gaat het verschil betalen. De veroorzaker zou ik zo zeggen.