Duitse dierenartsen in actie tegen EU voorstel antibioticaverbod bij dieren
Op 8 september stemt het Europees Parlement over welke antibiotica in de toekomst voor de mens moeten worden gereserveerd. De organisatie van Duitse dierenartsen vreest voor een volledig verbod in de diergeneeskunde op het gebruik van fluorochinolonen, cefalosporines van de derde en vierde generatie, polymyxines en macrolides. Volgens de vereniging van Duitse dierenartsen zou dit, in tegenstelling tot wat in de bij het parlement ingediende ontwerpresolutie wordt beweerd, niet alleen gevolgen hebben voor landbouwhuisdieren, maar voor alle diersoorten, met dramatische gevolgen voor de therapie van dieren.
Handtekeningenactie
De Duitse Federale Vereniging van praktiserende dierenartsen een handtekeningenactie begonnen tegen het voorgestelde verregaand verbod op reserve-antibiotica in de diergeneeskunde. In een brief aan de Duitse leden van het Europees Parlement wijst de vereniging op de gevolgen van een dergelijk verbod. Ook maken zij duidelijk dat het voorgesteld verbod op het gebruik van bepaalde antibiotica bij dieren in strijd is met het dierenwelzijn. Immers tal van ziekten kunnen dan niet of niet afdoende meer worden behandeld.
Sterk dalend gebruik
In een reactie op de actie onderstreept het ISN, de organisatie van Duitse varkenshouders, dat veehouders en dierenartsen reeds verantwoord omgaan met het gebruik van (reserve-) antibiotica. Daarbij verwijzen ze naar het al jaren sterk dalend gebruik van van (reserve-)antibiotica in de diergeneeskunde. Het motto hier is: zo veel als nodig, maar zo weinig als mogelijk. Het moet duidelijk zijn dat zieke dieren moeten worden behandeld, vooral om redenen van dierenwelzijn, zolang de behandeling noodzakelijk en veelbelovend is. Een verbod op reserveantibiotica in de veehouderij druist derhalve in tegen het dierenwelzijn.
Alle dierenbezitters
De dierenartsen roepen alle dierenbezitters op om aan deze actie deel te nemen. De handtekeningen moeten vóór de stemming aan de Duitse leden van het Europees Parlement worden overhandigd. In een toelichting zegt de organisatie dat diereneigenaars moeten weten wat in Brussel grotendeels in het geheim gebeurt en welke gevolgen het besluit voor hun dieren zal hebben. Volgens de dierenartsenorganisatie is het een feit dat het EU-parlement de wetenschappelijke feiten negeert. Niet alleen landbouwhuisdieren worden door het voorgestelde verbod getroffen, maar alle diersoorten. In het belang van alle dieren moeten we er dus voor zorgen dat alle antibiotica die voor diergeneeskundig gebruik zijn goedgekeurd, ook in de toekomst beschikbaar zijn voor behandeling. Anders zou dat in het ergste geval de dood van vele dieren betekenen.