Column: Voor nu rust, maar waar gaan we straks heen met de varkensprijs
De afgelopen week is de rust op de varkensmarkt wedergekeerd; al waren er nog een paar slachterijen, dat nog even een centje moesten stelen. Vraag en aanbod is redelijk in evenwicht. De slachtgewichten dalen licht en de onderdelenmarkt volgt de daling van de varkensprijs. Zo kunnen we deze week samenvatten en de verwachting is dat het volgende week weinig anders zal zijn. Bij velen is het nog vakantie. Dan is er ook vaak weinig nieuws en ook lang niet iedereen is bereikbaar om zijn bijdrage te leveren. Boerenvarkensprijs blijft deze week onveranderd op 1,56 euro.
Slachterijen stellen hun slachtplan naar beneden bij om druk op de prijs te houden
In Duitsland blijft de situatie lastiger. Het aanbod is zeker niet groot, maar de vraag ook niet. Dus alle varkens zijn niet altijd gemakkelijk te plaatsen. Slachterijen stellen hun slachtplan naar beneden bij om toch maar druk op de prijs te houden. Afgelopen woensdag bleef de VEZG onveranderd, maar de bandbreedte daalde wel. Vorige week was het nog 1.37 - 1.42 euro nu was het 1.37 - 1.37 euro met een onveranderd slachtgewicht. De Duitse Teleporc bleef weliswaar onveranderd, maar de meeste aangeboden varkens werden niet verkocht. Ik hoop dat bij de VEZG/ISN de komende weken de prijs stand kan houden.
De prijs in België en ook in Frankrijk blijven de komende week onveranderd. Dit is wel anders in Denemarken. Daar daalt de prijs nog een keer; nu met ruim 2,5 centen en daarmee komen deze behoorlijk in de richting van een totale daling van bijna 40 centen. In Spanje gaat het met de prijs ook verkeerd. Waar eerder de varkenshouders volop konden profiteren van een stijgende prijs, omdat er vele vakantievierders naar Spanje kwamen, is dit nu volledig andersom. Het zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben dat er minder vakantievierders zijn, maar zeker ook met de forse uitbreiding van de Spaanse varkensstapel.
Voor de komende week en weken zal alles wel rustig blijven met onveranderde prijzen. De handel blijft zijn werk doen om alles op zijn plek te krijgen. Of we nu blij moeten zijn dat er op Polen wordt gereden, is natuurlijk de vraag. Maar zolang dit mag en de voorschriften goed worden nagevolgd, zal dat ook niet veel problemen opleveren.
Biggenprijs is eindelijk weer stabiel
Voor de biggenprijs werd het ook wel tijd dat de daling ten einde kwam. Biggen produceren voor 30 euro is geen lolletje. Er zullen er vast wel wat zijn, die het met de mond wel kunnen, maar ik geef je het te doen. Vraag en aanbod is redelijk in evenwicht; al zijn er nog wel wat biggen die niet altijd direct geplaats kunnen worden. De stabiele varkensprijs doet zijn werk, maar ook het niet verder dalen van de biggen prijzen zorgt ervoor dat mesters niet langer wachten met het opleggen van de biggen. Daarmee wordt de markt in snel tempo weer schoon. Ook zijn er nog altijd vermeerderaars die stoppen en waar de laatste biggen binnenkort worden geladen. Al met al: Het zorgt ervoor dat de Boerenbiggenprijs onveranderd kan noteren op 30 euro.