Grote groepen eist ander watersysteem
Goed watermanagement verbetert bedrijfsresultaat
Opvallend in het artikel is de constatering dat de watervoorziening bij grotere groepen dieren, de moderne huisvestingssystemen, onvoldoende op dit aantal is toegesneden. Men constateert dat er gespeende biggen zijn die vrij vast in bepaalde delen van het hok verblijven en daardoor slechts beperkte tijd (kunnen) drinken bij de nippel(s) in een voor dit dier minder bereikbaar deel van het hok. Zeker als dan de waterdoorstroming laag is of de druk in de leiding te hoog neemt het dier te weinig water op en blijft achter in ontwikkeling. Het is daarom noodzakelijk dat op meerdere plaatsen water wordt aangeboden.
Water speelt een belangrijke rol bij nagenoeg alle facetten in het leven. Zo is het van belang bij het transport van voedingsstoffen naar de cellen en de afvoer van restproducten. Ook is het belangrijk bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Varkens hebben normaal gesproken een wateropname die meer dan 2,5 keer zo hoog is dan de voeropnamen. Oftewel, voor elke kilo voer wordt ruim 2,5 liter water gedronken. Voor lacterende zeugen ligt die behoefte hoger, zij drinken tussen de tien en 20 liter per dag. Uit onderzoeken bleek dat gespeende biggen die onvoldoende water opnamen, het slechts doorgroeiden in de eerste week/ weken na het spenen.
Bij het drinken uit drinknippels moet voldoende aanvoer van water zijn. Canadese deskundigen gaan daar bij uit van 0,5 tot een liter per minuut, waarbij de soort nippel en de plaatsing ervan mede bepalend hoeveel waterverlies optreedt tijdens het drinken.
Regelmatige controle op kwaliteit van het water is een goede zaak. In Canada is veelal sprake van eigen bronnen of de beschikbaarheid van grote hoeveelheden oppervlakte water dat wordt gebruikt voor de stallen. Daarbij kunnen afwijkingen in nitraat en zwavelgehalten, bacteriële besmettingen en zuurgraad makkelijker voorkomen dan wanneer sprake is van leidingwater. Men adviseert om elk seizoen minimaal de samenstelling te onderzoeken en dit zeker te doen nadat extreme weersomstandigheden zijn voorgekomen. Gezien de grote weersextremen die ok Nederland kende de afgelopen jaren is zeker bij gebruik van eigen bronnen, een regelmatige controle noodzakelijk.
In het algemeen constateert men ook dat biggen en zogende zeugen het meest gevoelig zijn voor de gevolgen van afwijkingen. Daarbij ziet men weinig effect van het hebben van hard water op groei en gezondheid. Natuurlijk heeft hard water op termijn wel invloed op de doorstroming van het water door het leidingstelsel door de aanslag en/of snelle aangroei van die aanslag in de leidingen. https://www.betterfarming.com/featured-articles/better-pork/water-s-essential-role-in-pig-performance
Tekst: Henk Wassink