EC staat gebruik bepaalde dierlijke eiwitten in varkensvoeders definitief toe
Het op dinsdag genomen EC besluit volgt op de eerdere goedkeuringen door zowel het Europees Parlement als het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders in april 2021. In een toelichting stelt de EC dat het besluit is genomen inhakend op de vooruitgang in de wetenschappelijke kennis, waaruit blijkt dat bepaalde specifieke voederverboden die in 2001 werden ingevoerd, niet langer gerechtvaardigd waren. De aankondiging van dinsdag draagt niet alleen bij aan een verdere verbetering van de diervoederketen maar bevordert ook een duurzamere landbouw in het kader van de Farm-to-Fork-strategie.
Eiwitten van pluimvee en insecten
Concreet houdt het besluit voor de varkenshouderij in dat in varkensvoer dierlijke eiwitten mogen worden opgenomen afkomstig van pluimvee en insecten. Daarnaast mag in het voer van niet-herkauwers ook gelatine en collageen afkomstig van herkauwers worden opgenomen. In de verordening zijn wel strikte voorwaarden opgenomen ter voorkoming van kruisbesmetting, naleving van het verbod op recycling binnen één soort (kannibalisme) te waarborgen en officiële controles van het voer te vergemakkelijken.
Breder gebruik
De nieuwe maatregelen maken een breder gebruik mogelijk van hoogwaardige eiwitten afkomstig van varkens, pluimvee en insecten in voer dat lokaal wordt geproduceerd en geproduceerd in de Europese Unie en dat zal voldoen aan de voedingsbehoeften van bepaalde specifieke categorieën varkens en pluimvee. De versoepeling zal ook bijdragen aan een duurzame en concurrerende Europese landbouw.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Europese Commissie