EU vindt oorsprongsetikettering voorverpakt vlees succesvol
Volgens de Brusselse overheid kon de vleesindustrie aan de vereisten voldoen door deze in te voeren zonder buitensporige administratieve inspanning en zonder buitensporige extra kosten. Dit wordt met name toegeschreven aan de vrijstellingen voor gehakt en vleeswaren. Uit het Brussels rapport blijkt dat de door de bedrijven te dragen kosten ‘zeer laag’ waren, niet werden doorberekend in de toeleveringsketen waaronder veehouders en dat ze geen impact hadden op de prijzen voor eindgebruikers.
Gelijk speelveld EU
De Brusselse overheid stelt dat effecten van de EU-verordening op de handel op de interne markt ‘gering’ is. „De vaststelling van geharmoniseerde regels heeft de functie van de gemeenschappelijke markt versterkt door een gelijk speelveld te creëren”, aldus de Europese Commissie. De commissie ziet ook de Europese meerwaarde van etikettering: „Alle consumenten in de EU hebben nu dezelfde informatie gekregen zonder de interne markt en de intra-Europese handel in gevaar te brengen.”
Etikettering niet helemaal duidelijk
Er wordt door de commissie echter een kanttekening geplaatst. De beoordeling van de verordening wordt namelijk vertroebeld door consumenten. Volgens het rapport begrijpen consumenten de gebruikte etiketteringstermen vaak onvoldoende. Met name bepaalde definities als 'opgegroeid in’ of ‘gehouden’ wordt vaak geïnterpreteerd als de plaats waar het dier is geboren en waar het zijn hele leven heeft doorgebracht. Er kan dus niet van worden uitgegaan dat de informatie voor consumenten ‘helemaal duidelijk en zinvol is’, vat de commissie samen. Hoewel het probleem volgens het rapport niet te wijten was aan de tenuitvoerlegging van de verordening, maar kan worden voorkomen door betere communicatie, vooral op retailniveau.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Europese Commissie