Onverwachte verdere daling van varkensprijs
Begin afgelopen week leek alles erop dat we een rustige periode in zouden gaan. Het onveranderd van Vion en ook het onveranderd van de Duitse Teleporc gaven dat ook aan. Niks wees op het naderende onheil van woensdag. De Duitse slachterijen hebben dermate grote druk op de Duitse ISN gezet dat ze hun prijs met 7 cent hebben verlaagd naar 1,30 euro.
Niks zou een verlaging rechtvaardigen, maar toch gaat het gebeuren
Het druk zetten was natuurlijk de afgelopen twee maanden wel eerder gebeurd en telkens hield de ISN nog even stand, maar moest toch capituleren. Ze heeft dus nu eieren voor haar geld gekozen en meteen verlaagd. Dat de Duitse slachterijen direct meegingen, verbaast dus ook niemand. Echter, het verhaal is nog slechter dat ze in Duitsland terug willen naar 1,20 euro. Ik zeg het maar even. Twee maanden geleden hadden ze het over terug naar 1,30 euro. We dachten allemaal: ‘Dat gebeurt niet’. En zie, de slachterijen hebben de macht en drukken de prijs hard naar beneden. Of de Duitse varkensprijs over 14 dagen 1,20 euro is? Niks verbaast me op dit moment meer.
De Nederlandse slachterijen hebben allen hun noteringen deze week onveranderd gehouden. De situatie is hier zeker niet slecht. De varkens worden vlot opgenomen. Alleen de onderdelen dalen licht in prijs. Dat is echter een gevolg van het laten dalen van de vleesvarkensprijs, want deze volgt natuurlijk. Ook voor komende week worden, ondanks dat Gosschalk nog steeds dicht zit, de varkens vlot opgenomen. Niks zou dus een verlaging rechtvaardigen maar toch gaat het gebeuren. Of Nederland de Duitsers volledig volgen, is de vraag. De Boerenvarkensprijs heeft met een verlaging van 5 centen geprobeerd er een beetje de rem op te zetten en hopelijk heeft dit enigszins effect; anders hou er rustig rekening mee dat de slachterijen min 7 centen gaan doen in afwachting van een volgende verlaging de komende weken.
België volgt normaal de Duitsers, maar vindt min 3 centen nu genoeg
In Duitsland is de situatie natuurlijk wat slechter. Door de toenemende AVP is het natuurlijk lastig om vlees te exporteren, maar netto hoeft Duitsland bijna niet te exporteren. Het is de import van vlees die daarvoor zorgt. Er worden nu natuurlijk meerdere redenen aangevoerd om de daling te rechtvaardigen. Het is natuurlijk geen BBQ-weer en niet iedereen gaat op vakantie. Varkens groeien met dit weer vlot door, dus zijn ze eerder slachtrijp. Voor Europa wordt bovendien de teruglopende export naar China aangegrepen om de daling te verklaren. Uit cijfers blijkt ook nog wat anders. De export is nu nog steeds het dubbele van 2 jaar geleden toen de varkensprijs op 1,90 euro stond. Feit. Natuurlijk zijn er kostenverhogingen voor de export van vlees. Een container zou in plaats van 1.500 euro nu meer dan 10.000 euro kosten om te exporteren. Dat wordt natuurlijk teruggerekend naar de varkenshouder toe en niet naar de afnemer, want die accepteert dit niet.
Voor de rest van Europa gaat de prijs vaak ook naar beneden, Denemarken daalt weer met 2,7 centen. België volgt normaal de Duitsers, maar vindt min 3 centen nu genoeg. Ze komt daarmee weer wat in de buurt van de buurlanden, maar natuurlijk niet op de gewenste manier. Frankrijk kan zijn notering onveranderd houden en Italië blijft maar door stijgen en staat inmiddels op 1,70 euro.
Afgelopen dinsdag was ik bij een varkenshouder en we hadden het natuurlijk over de varkensprijs. We gingen er toen nog vanuit, tot eind september onveranderd en dan mogelijk 10 tot 15 centen naar boven, maar dit is alweer verleden tijd, De vooruitzichten zijn zeer somber. Sorry dat ik het zeg en ik vrees dat we de komende weken verder naar beneden moeten, want de slachterijen hebben de macht.
Het zal de komende weken lastiger worden om biggen vlot kwijt te worden
Ook voor de biggen wordt het nu snel weer anders en rekende je op langer periode van onveranderd. Maar de inkt is nog niet droog of je moet alweer dalen met de prijs. De Boerenbiggenprijs daalt met 2 euro naar 28 euro en ook hier geldt nu: We zijn er nog niet. De Duitsers gaven vrijdag al aan hoe hard we verder naar beneden gaan en ze deden min 6 euro naar 25 euro. Dit zal de exportprijs ook wel zijn. Het zal de komende weken lastiger worden om alle biggen vlot kwijt te worden, omdat bij dalende prijzen meerdere mesters een afwachtende houding aannemen.
Ik ga naar Kenia om een varkensbedrijfje te helpen
Binnen de studieclub was de vraag: Is er nog iets positiefs te melden? Voor mij persoonlijk was het antwoord ja. Begin september mag ik namelijk naar Kenia om te helpen met het opstarten van een varkensbedrijfje. Nederland, maar dan 50 jaar terug. Ik ga proberen er dagelijks wat van te laten zien op de Pig Business site en social media. Of dit voor jullie positief is, is zeer de vraag. Blijf gezond en geniet van je vak, want dat ga ik ook weer doen.