Duitse supermarktketen Rewe wil vanaf 2022 alleen nog maar Duits varkensvlees verkopen
De Rewe Group, waar de supermarkten Rewe en Penny onder vallen, wil tegen de zomer van 2022 dat 95 procent van het varkensvlees van Duitse herkomst is. De keten spreekt over een 5D-programma, waarbij het varken in Duitsland geboren, opgefokt, gemest, geslacht en verwerkt, versneden en verwerkt moet zijn. Met de stap wil de keten een belangrijk signaal geven ter ondersteuning van de lokale landbouw.
Om die reden gaat Rewe in september ook de inkoopprijzen voor varkensvlees verhogen naar het prijsniveau van voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. Dit werd eind 2020 al gedaan. Hoeveel er bij komt, is niet bekend.
Concurrentie moet volgen
De Duitse belangenbehartiger ISN noemt de stap een belangrijk en positief signaal aan de Duitse varkenshouders. „Hiermee geeft de Rewe Group een zeer belangrijk signaal aan de markt - vooral aan de biggenproducenten en vleesvarkenshouders. En omdat hier eindelijk rekening wordt gehouden met de Duitse biggenproductie, is er zeker sprake van een echte mijlpaal. In deze moeilijke situatie voor Duitse varkenshouders maakt Rewe een duidelijk statement! 5xD is de juiste manier en absoluut de moeite waard om te volgen, laat ISN-directeur Torsten Staack weten in een verklaring.
Staack brengt nog wel een nuance aan: „Zonder de stap van de Rewe Group te willen minachten, mag niet worden vergeten dat het in eerste instantie alleen om vers vlees gaat. Het verwerkte assortiment moet natuurlijk snel volgen. Maar ook andere retailers zouden het voorbeeld van REWE snel moeten volgen, als ze echt om de varkenshouderij geven", zegt Staack.
'Duitsland-bonus'
Varkensredacteuren Marcus Arden en Andreas Beckhove van het Duitse agrarische vakblad TopAgrar schrijven dat het nog te bezien valt of de aankondiging van Rewe genoeg zal zijn om de structurele verandering in de zeugenhouderij op te vangen. Volgens de twee hangt veel af van de vraag of concurrenten zich ook gaan inzetten voor het 5D-programma, net zoals Staack denkt.
Daarnaast benadrukken ze dat Rewe binnenkort ook moet kunnen garanderen dat hun vlees ook echt voldoet aan de 5D-specificitaties. De redacteuren schatten in dat het vlees dan ook wat meer gaat kosten en waarschuwen de 'Duitsland-bonus' ook tot uiting moet komen in de slachtopbrengst, want anders komt de keten er niet uit en verdient de Duitse varkenshouder er dus niet veel aan.
Rewe realiseerde in 2020f een totale externe omzet van ongeveer 75 miljard euro. De REWE Group, opgericht in 1927, is aanwezig in 21 Europese landen en heeft meer dan 380.000 medewerkers. De keten heeft een marktaandeel van zo’n vijftien in de Duitse levensmiddelenmarkt. De andere 4 grote spelers zijn Edeka groep (Edeka, Netto), Schwarz groep (Lidl, Kaufland), Aldi groep (Aldi Nord, Aldi Süd) en de Metro groep (Metro, Real).
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: TopAgrar, Agrarheute, Rewe