Versterking voeraroma verbetert voeropname
Smaakstoffen toevoegen leidt tot betere prestaties
In een Chinees onderzoek is gekeken naar de effecten van het toevoegen van smaak- en lokstoffen aan voer voor drachtige en zogende zeugen. Men onderzocht daarbij de mogelijke effecten op de reproductie en de darmgezondheid. Immers, een goede voeropname heeft een positieve invloed op de darmflora.
Bekend is dat de darmflora van de zeug tijdens de dracht verandert. Deze verandering heeft ook invloed op de zich in de baarmoeder bevindende biggen en later, via de biest, op de pas geboren biggen. Een goede voeropname door de zeug, en het daarmee behouden van een goede darmflora, is om die reden noodzakelijk. In de proeven werd, vanaf dag 90 van de dracht tot dag 25 van het zogen, een smaakstof f toegevoegd. Het ging daarbij om 1 gram per kilogram voer van een op melk gebaseerde smaakstof.
In het onderzoek bleek dat smaakbevordering van het voer daadwerkelijk leidt tot een significant hogere voeropname, circa 0,3 kilo per dag, door de zeug tijdens deze periode en tot betere speenresultaten (plus 1 kilo per big) bij de biggen.
Opvallend was tevens dat de samenstelling van de darmflora van de zeugen veel minder negatief werd beïnvloed door de in die periode normaal optredende energietekorten. Het aandeel positieve bacteriën bleef significant hoger dan in de controlegroep die minder voer opnam.
Tekst: Henk Wassink
Bron: www.sciencedirect.com