Moeilijk voorspelbaar wat er werkelijk gaat gebeuren
Afgelopen week was er de daling van de varkensprijs bij de Nederlandse slachterijen. Met zijn allen 6 centen eraf op een toch al lage prijs. De onderdelenprijs is nagenoeg onveranderd, dus het verschil gaat in de zak van de slachterijen. Het aanbod is echter groot genoeg. Er zijn handelaren die moeite hebben om alle varkens geplaatst te krijgen en er zijn handelaren die vlot de varkens geplaatst krijgen. Het is maar net waar je op dat moment de informatie vandaan haalt. Is het aanbod heel groot? Nee, met 288.000 slachtingen is het heel gewoontjes, maar slachterijen willen ook geen enkele moeite doen om een varken extra aan de haak te krijgen.
Kans dat Duitsland woensdag zou kunnen gaan verlagen
Voor de komende week lijkt alles rustig te blijven. Duitsland is toch vaak de trendsetter en die hield de notering onveranderd op 1,30 euro. Bij de VEZG, waar de marge vorige week 1,30 tot 1,37 euro was, is deze nu 1,30 tot 1,30 euro. Het aantal slachtingen was met 840.000 varkens zeker niet hoog en het slachtgewicht bleef onveranderd. De Duitse Teleporc noteerde afgelopen vrijdag weer. Nadat een aantal keren geen enkel varken was verkocht, werden er nu weer twee partijen verkocht op 1,335 euro. Deze notering ligt het laatste jaar 6 centen boven de VEZG en dat zou betekenen dat Duitsland woensdag zou kunnen gaan verlagen.
Als ze woord houden dat ze terug willen naar 1,20 euro, dan pakken ze woensdag 5 centen en dalen ze naar 1,25 euro. Maar wie het weet, mag het zeggen. Het is op dit moment moeilijk voorspelbaar wat er werkelijk gaat gebeuren en ik heb ook geen glazen bol waar het in te zien is. Alleen de geluiden zijn niet florissant. Dus op de vraag waar we met de varkensprijs heen gaan, luidt mijn antwoord: De kans dat we naar beneden gaan, is vele malen groter dan dat we weer naar boven gaan. Hopelijk blijft het onveranderd.
Het onveranderd van Duitsland werd tevens door België gevolgd en ook Denemarken bleef onveranderd na zes weken van daling. Ook Frankrijk hield zijn prijs onveranderd; al gebeurde er in dit land de laatste weken al weinig. Spanje deed nog min 1 cent en daarmee lijkt het dalen daar ook ten einde. Italië waar wekenlang de prijzen nog bleven stijgen, moest nu ook iets terug en als je dit dan overziet, lijkt het of de rust in de varkensprijzen in Europa terug keert. Hopelijk ziet de Duitse VEZG dat ook en weet ze woensdag zijn prijs onveranderd te houden. Boerenvarkensprijs blijft in ieder geval onveranderd op 1,51 euro staan.
Duitsland hield zijn biggennotering op onveranderd
De biggenprijs ging dus ook snel weer naar beneden, omdat de varkensprijs daalde. Al lijkt het met het aanbod behoorlijk mee te vallen. Duitsland hield zijn notering op onveranderd, maar het aanbod daar is wel groot. De Duitse mester rekent veel meer vooraf, dan dat wij doen en wil geen verlies lijden. Hij of zij laat dus sneller zijn hokken leeg staan. In Nederland zijn meer vaste koppelingen en er wordt toch vaak direct weer opgelegd. Binnen de studieclub hoor ik dat de afgeleverde biggen zeker niet zwaar zijn en ook daar zien we natuurlijk weer uitzonderingen. De Boerenbiggennotering blijft onveranderd op 28 euro.