Met 181 besmette wilde zwijnen Duitsland koploper meeste AVP-gevallen
In de periode van 28 juli tot en met 26 augustus 2021 zijn vanuit Letland, voor het eerst in 12 maanden, weer AVP-uitbraken gemeld bij tamme varkens. Op 30 juli werd een AVP-uitbraak gemeld op een varkensbedrijf met bijna 1.800 dieren in het westen van het land. Half augustus werd de tweede uitbraak ontdekt in het oosten van Letland, nabij de grens met Rusland. Daar werden vier dieren getroffen. Tijdens de bovengenoemde periode werden in Roemenië wederom talrijke uitbraken gemeld. De uitbraken zijn vooral in het zuiden van Roemenië en overwegend op kleine bedrijven met maximaal 10 dieren. Er werden echter ook vier uitbraken gemeld op bedrijven met meer dan 1.000 dieren, en zelfs twee varkensbedrijven met bijna 30.000 dieren. Dat melden het Duitse Friedrich-Loeffler Instituut (FLI) en het nationale Zwitserse levensmiddelenzekerheidinstituut en veterinairedienst in hun gezamenlijke periodieke uitgave van ‘Radar Bulletin’
AVP bij tamme varkens
Polen telde 52 AVP-uitbraken tussen 28 juli en 26 augustus 2021. De uitbraken troffen vooral bedrijven met maximaal 50 dieren, maar ook één bedrijf met bijna 2.000 varkens. Bulgarije meldde twee uitbraken op kleinere boerderijen en één op een boerderij met 13.000 dieren. In Slowakije werden eind juli en begin augustus zes AVP-uitbraken gemeld. Het betrof allemaal kleinere bedrijven met minder dan 100 dieren. Uit de andere EU lidstaten werden geen AVP-uitbraken gemeld. In Oekraïne werden voor het eerst sinds april 2021 twee AVP-uitbraken op varkensbedrijven gemeld. Op een locatie werden vier en de andere locatie 19 varkens gehouden. Beide bedrijven lagen in het oosten van het land, aan de Russische grens. Op 28 juli 2021 zijn in de Dominicaanse Republiek verscheidene AVP-uitbraken geconstateerd. Dit is de eerste keer in bijna 40 jaar dat het Westerse halfrond door AVP wordt getroffen. Volgens FLI bestaat er een groot risico dat het virus zich vanuit de Dominicaanse Republiek over de regio verspreidt, met name naar het naburige Haïti.
AVP bij wilde zwijnen
In de periode tussen 28 juli en 26 augustus 2021 werden in Duitsland de meeste AVP-gevallen bij wilde zwijnen gemeld (181). In Polen werden in deze periode 86 besmette wilde zwijnen aangetroffen. In Slowakije 77 en Hongarije 31. In een verklaring wat betreft de stijging van het aantal positieve gevallen in Duitsland denkt het FLI dat dit waarschijnlijk een inhaalslag is door de vondst van relatief veel pas besmette wilde zwijnen.
Duitsland
Nadat in juli 2021 in Duitsland de eerste AVP-uitbraken bij tamme varkens werden gemeld, hebben zich sindsdien geen nieuwe uitbraken bij als huisdier gehouden varkens voorgedaan. Het FLI onderstreept dat het gevaar voor insleep zeker niet is verdwenen. Daarbij verwijst het instituut naar de ervaringen in Letland, waar afgelopen maand het virus na een jaar weer plotseling opdook bij tamme varkens. En dat ondanks weinig besmettingen in dat land.
Topprioriteit
Het voorkomen van een verdere AVP-verspreiding onder wilde zwijnen heeft in Duitsland topprioriteit. FLI onderstreept dat het nog steeds van belang is om een verdere insleep in zwijnenpopulaties te voorkomen. Ongeacht het intensieve zoeken naar kadavers in het uitbraakgebied (met verplichte melding van gevonden wild), in het bijzonder door jagers, boswachters en landbouwers wordt steeds vaker iedereen opgeroepen om dood wild te melden bij de betrokken instanties. De bevoegde veterinaire diensten moeten onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van alle afwijkingen, ook van levende everzwijnen. Verder moeten bezitters van varkens al het mogelijke doen om de insleep van het AVP-virus te voorkomen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Friedrich-Loeffler-Institut