Japan opent grens voor Belgisch varkensvlees
Toen in september 2018 de Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbrak in België, stelden dertig landen importverboden in voor het Belgische varkensvlees, ondanks dat de binnenlandse varkensstapel vrij bleef van de ziekte. Het gevolg was dat de varkensprijzen kelderden. In december 2020 kreeg België weer de AVP-vrije status van de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE). Sindsdien openen landen mondjesmaat weer de grens voor het varkensvlees uit België.
Na Korea, Zuid-Afrika, Singapore, Wit-Rusland, Mexico, Uruguay, Oekraïne, Rusland, Nieuw-Caledonië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Thailand en Nicaragua is Japan het veertiende land dat een embargo op Belgisch varkensvlees opheft. De FAVV noemt de opheffing van het Japanse verbod 'zeer belangrijk': Japan vertegenwoordigt een belangrijke markt voor de Belgische varkensvleessector. In 2018, voor het embargo, ging er vanuit België bijna 600 ton vlees naar Japan (bron: FEBEV – Federatie Belgisch Vlees). „Dat is geen grote hoeveelheid in vergelijking met wat sommige andere landen afnemen", vertelt woordvoerder Joris Coenen van het Belgian Meat Office (BMO) tegen het het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). „En ik verwacht niet meteen dat Japan plots de grote volumes zal invoeren uit ons land. Maar door zijn strenge sanitaire regelgeving geldt Japan als voorbeeld in de regio. De heropening van die markt is dus een belangrijk signaal naar derde landen (landen buiten de EU, red.) die deze stap nog niet gezet hebben.”
Onderhandelingen
Het FAVV blijft zich inspannen om de andere exportmarkten die momenteel nog gesloten zijn, te heropenen. Zo laat de dienst weten dat de onderhandelingen met Australië en Taiwan vlot lopen, maar met andere landen zoals China liggen de zaken om diverse redenen gecompliceerder. David Clarinval, federaal minister van Landbouw: “Met de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land, braken ook voor onze varkenshouders moeilijke tijden aan. Nu ons land vrij is van Afrikaanse varkenspest (en ons land deze status enkele maanden geleden officieel heeft verkregen), stellen steeds meer internationale markten zich opnieuw open voor ons varkensvlees. Dit gaat niet altijd van een leien dakje. Ik wil dan ook het FAVV en alle andere betrokken partijen bedanken. Dankzij hun goede werk is ons kwaliteitsvarkensvlees opnieuw op de internationale markten terug te vinden.”