Boosheid en verontwaardiging over 'onteigeningsplannen'
Boeren-appgroepen en sociale media ontploften vanmorgen. Er is heel veel boosheid en verontwaardiging onder boeren naar aanleiding van het artikel in het NRC. Volgens de krant hebben de ministeries van Financiën en Landbouw vergevorderde plannen om honderden boeren uit te kopen en indien nodig te onteigenen, om zo de stikstofuitstoot in Nederland snel terug te brengen. Dit zou blijken uit stukken die zijn ingezien door NRC. De kosten van deze operatie kunnen oplopen tot 17 miljard euro.
'De plannen wijzen op een rigoureus andere aanpak, waarbij dwang niet langer taboe is', schrijven Rik Rutten en Martin Kuiper. De NRC-redacteuren baseren zich scenariostudies die door ambtenaren van LNV zijn doorgerekend, leert navraag bij het landbouwministerie. Ook al heeft (demissionair) minister Schouten altijd benadrukt dat ze niet zal aansturen op onvrijwillige onteigening; toch is dat één van de scenario's die zijn doorgerekend.
POV: onteigenen duur en weinig effectief
De POV laat weten tegen onteigening en gedwongen opkoop voor het halen van de stikstofdoelen te zijn. 'Opkoop is een hele dure, maar minder effectieve maatregel', aldus de producentenorganisatie voor de varkenshouderij. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van bureau Connecting Agri & Food, wat beide opties met elkaar heeft vergeleken. 'Investeren in emissiereductie is verreweg het meest kosteneffectief vergeleken met het opkopen van piekbelasters', aldus de POV.
Bovendien heeft de varkenshouderij inmiddels al ruim 80 procent ammoniak gereduceerd. 'Maar belangrijker: er ligt een plan om de stikstofuitstoot verder omlaag te brengen: het Actieprogramma Vitale Varkenshouderij. De varkenssector heeft met de overheid langjarige afspraken gemaakt. Wij gaan ervan uit dat ook de overheid achter haar afspraken blijft staan.'