Innovatiewedstrijd Het Beste idee van Varkensland start weer in september
Het Beste Idee van Varkensland faciliteert varkenshouders en andere ondernemers uit de agro- en food sector bij het realiseren van hun idee. „De aanpak van Het Beste Idee van Varkensland kenmerkt zich door een betrokken samenwerking tussen relevante partners”, duidt projectleider Ellen de Lange. „Met deze competitie proberen we innovatie in de varkenshouderij te stimuleren en mensen met goede ideeën te introduceren bij het bedrijfsleven."
Dit jaar start de competitie met twee nieuwe partners. Zo hebben de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en mengvoederproducent CAV Den Ham zich achter de zesde editie van de competitie geschaard. De Lange: „Het mooie van de Varkensland-aanpak is dat partijen binnen de keten samenwerken. En die alliantie wordt elk jaar breder. Wij zijn erg blij dat naast de partners van vorige jaar, Provincie Overijssel, het ministerie van LNV, LTO Noord, POV, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank, Privon, Aeres en De Heus dit jaar ook COV en CAV Den Ham zich geschaard hebben achter deze wedstrijd. Uiteraard zijn ook de initiatiefnemers Coöperatie Varkensartsen en VKON trots op deze aanvulling. Want dankzij nieuwe partners krijgt de jaarlijkse contest steeds meer impact in de varkenssector,” aldus Ellen de Lange.
De aftrap voor de landelijke contest staat gepland op 14 september 2021. Ondernemers met een idee kunnen zich tot 1 november aanmelden. De vijf beste ideeën krijgen een plek in de finale en maken kans op extra aandacht en een financiële bijdrage om de eerste stap te maken tot realisatie van het idee.
Winnaar 2020
Vorig jaar werd het Zonvarken uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd. De jury koos toen voor het Achterhoekse varkensconcept, omdat alle aspecten waar ‘Het Beste Idee’ voor staat, hier in zitten. „Het is diervriendelijk, het is goed voor het milieu en het is goed voor de varkenshouder", aldus de jury.
Een Zonvarken boerderij is met 50 zeugen en bijbehorende biggen kleinschalig van opzet. In de Zonvarkensstal blijven de biggen acht weken bij de zeug en blijven van geboorte tot slacht in hetzelfde hok om stress te voorkomen. Offenberg: „We bieden een alternatief om varkens te houden in een ander systeem. Een boer kan daarbij met een gering aantal dieren en afzetgarantie de kost verdienen. We werken met een 26 weken systeem waarbij alle zeugen twee keer per jaar tegelijk biggen krijgen.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Het beste idee van varkensland
Bron: Het beste idee van varkensland