Europese export van varkensvlees eerste maanden van dit jaar gestegen
China is nog steeds de grootste afnemer. 57,2 procent van het Europese varkensvlees gaat daarheen. De export naar de Chinezen ligt met 1,69 miljoen ton 6,2 procent hoger dan de eerste zes maanden van 2020. Zo blijkt uit een update van de Europese Commissie. Spanje profiteert met een aandeel van 34,2 procent het meeste van de Europese export, gevolgd door Denemarken (16,7 procent), Nederland (14,5 procent) en Duitsland (9,2 procent). De Spanjaarden exporteerden met 810 ton ook veruit het meeste naar de Chinezen, gevolgd door Denemarken met 309,2 ton.
Opvallend is de groei van de varkensvleesexport naar een aantal bestemmingen in de periode van januari tot juni, waarbij een vergelijk wordt gemaakt met diezelfde periode vorig jaar. Zo nam de uitvoer naar Vietnam van januari tot juni met 90,7 procent toe. Ook de export naar Ivoorkust is in een jaar tijd met 81,5 procent gestegen. Als derde stijger volgt Nieuw-Zeeland, waar 70 procent meer varkensvlees heenging. Ook Angola (+68,3), Canada (+65,5) en Thailand (63,9) namen de eerste maanden van dit jaar meer af ten opzichte van 2020.
Japan (-12,8) en Servië (-14,1) namen de eerste maanden van dit jaar als enige twee landen minder Europees varkensvlees af.
Verenigd Koninkrijk
Daarnaast blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie dat Nederland een belangrijke afnemer is voor het Verenigd Koninkrijk (inclusief export naar Noord-Ierland). Van januari tot mei werd in totaal 337,4 ton varkensvlees geëxporteerd vanuit Europa naar de Britten. Ook gingen in totaal 1.263 levende varkens de Noordzee over. In de totale varkensproductie (levende dieren en export varkensvlees) heeft Nederland met 21,3 procent het grootste aandeel. Daarna volgen Duitsland (19,4 procent), Denemarken (18,1 procent) en Polen (11,9 procent).
De totale export van Europa naar het Verenigd Koninkrijk is van januari tot mei met 12,4 procent teruggelopen ten opzichte van 2020. De Brexit en Covid-19 zijn hier debet aan.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: PXhere
Bron: Europese Commissie