Zeven Spaanse exportbedrijven in de ban gedaan door China
China is al langer bezig met het op peil brengen van de eigen varkensstapel. Ook wil het land minder afhankelijk van de import worden. Volgens de Spaanse brancheorganisatie voor de varkenshouderij doet China dit door extra controles en maatregelen op te leggen, zoals het schrappen van exportmogelijkheden van bedrijven. De Spaanse organisatie voor de vleesverwerking waarschuwt dan ook om voorzichtig te zijn met de export van varkensvlees en te zorgen dat alle zaken goed op orde zijn.
Spanje koploper in export naar China
Spanje was de afgelopen jaren de koploper vanuit Europa. Van de totale export naar China had Spanje een aandeel van 34,2 procent. China is nog steeds de grootste afnemer. 57,2 procent van het Europese varkensvlees gaat daarheen. De export naar de Chinezen ligt met 1,69 miljoen ton 6,2 procent hoger dan de eerste zes maanden van 2020. Zo blijkt uit een update van de Europese Commissie.
Andere markten
De directeur van de National Association of Pig Livestock Producers (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera, vindt het moeilijker om in China te concurreren met andere landen door de toename van de Chinese varkensvleesproductie. Hij is van mening dat de Spanjaarden naar andere Aziatische bestemmingen moeten kijken die verlaten werden toen Spanje zich met de export volledig op China ging richten. De directeur noemt in een interview Zuid-Korea, Japan, Singapore, de Filippijnen en Vietnam.
Higuera geeft toe dat het niet gemakkelijk is om naar die bestemmingen terug te keren omdat er al andere exporteurs zijn die ook de export naar deze landen verschuiven. Ook is hij voorstander van een marktniche in de Europese Unie als exportalternatief.
Dat de export naar Vietnam interessant is voor andere Europese landen, laten ook recente exportcijfers zien.