Video: “Dieren in een optimaal stalklimaat leveren veel betere prestaties en zorgen daarmee voor betere financiële resultaten.”
Fons van Katwijk, Manager varkenshouderij bij Voergroep Zuid, is enthousiast over ‘StalVitaal’. Het meten van de concentratie koolstofdioxide (CO2), de temperatuur en de luchtvochtigheid in afdelingen brengt haarfijn in beeld waar het ten aanzien van het stalklimaat aan schort. “Een optimaal stalklimaat is van grote invloed op de gezondheid en het welzijn van varkens”, vertelt Van Katwijk. “Algemeen bekend is dat varkens die stress hebben door een suboptimaal klimaat veel eerder luchtwegproblemen hebben, en daarnaast treedt kannibalisme eerder op. Dieren in een optimaal stalklimaat leveren veel betere prestaties en zorgen daarmee voor betere financiële resultaten.”
Klimaat regelen
De StalVitaal sensoren meten iedere 10 minuten de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-concentratie. “Door dit een paar dagen achter elkaar te doen ontstaan interessante meetcurves, die veel informatie geven over de omstandigheden waarin de varkens verkeren”, legt Van Katwijk uit. “Koppelen we dit aan weersinvloeden en de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, dan wordt het vrij snel helder op welke momenten het in de afdeling verkeerd gaat. Deze resultaten bespreken wij met de varkenshouder en in overleg passen we samen de instellingen aan. De volgende metingen laten daarna vrij snel zien of dit het gewenste effect heeft.”
Actueel dashboard
Meetdata komen via speciale software terecht in een dashboard dat de klant en klimaatspecialist Twan de Groot kunnen inzien via hun smartphone, tablet of pc. De Groot weet als geen ander op basis van deze data het stalklimaat verder te optimaliseren. “Wat ik in de praktijk veel tegenkom is dat varkenshouders huiverig zijn om bij dalende buitentemperaturen voldoende te ventileren, zeker ‘s nachts. Gevolg is dat de ammoniak- en de CO2 concentratie in een afdeling oploopt. Je merkt zelf niet wat er ’s nachts gebeurt in de stal. Maar de dieren hebben hier echt last van.”
Corrigeren via WhatsApp
De Groot hangt bij voorkeur de meters zelf op. “Dan kijk ik meteen welke klimaatcurve er is ingesteld en hoor ik van de varkenshouder waar hij zelf tegenaan loopt.” Direct daarna begint het meten. “Vanaf dat moment kan ik 24 uur per dag op de computer volgen wat er in de stal gebeurt. Wanneer ik afwijkingen zie, vraag ik de varkenshouder via WhatsApp om bijvoorbeeld de minimumventilatie met enkele procenten te verhogen. Zodra dit is gebeurd zie ik de dag erna op mijn computer wat het effect hiervan is.” Volgens De Groot is het fijn dat er metingen worden gedaan zonder dat je in de stal bent: ”Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld een veel hogere CO2-concentratie meet, doordat de biggen rondrennen omdat er iemand in de afdeling rondloopt.”
‘Voergroep Zuid biedt met StalVitaal varkenshouders een eenvoudig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in het stalklimaat.’
Drempelwaarden
Binnen de StalVitaal-aanpak worden ook drempelwaarden ingesteld. Als deze worden overschreden, wordt er een alarmfunctie geactiveerd. De gebruiker van de sensor krijgt dan een melding via SMS. Het systeem levert ook nieuwe inzichten op. De Groot: “Ik schrok bijvoorbeeld van de CO2-concentratie in een afdeling die met een heteluchtkanon op temperatuur is gestookt. Die ging ver boven de 8.000 ppm. “In overleg met de klant zijn we toen de afdeling op een andere manier gaan voorverwarmen, wat de luchtkwaliteit verbeterde.”
Van Katwijk: “Met StalVitaal biedt Voergroep Zuid varkenshouders een eenvoudig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in het stalklimaat. Momenteel hebben we sensoren hangen in ongeveer 50 stallen, waardoor we continue waardevolle meetgegevens binnenkrijgen die bijdragen aan een beter leefomgeving en betere resultaten.”
Inzicht in je stalklimaat met StalVitaal
Tekst: Voergroep Zuid
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid