Column: Makkelijk vanachter het bureau
We prijzen ons in Nederland gelukkig met heel veel clubjes van wijze mensen. Als ze ‘onafhankelijk’ zijn, worden ze Raad genoemd. Zo is daar de bekende Raad voor de Leefomgeving, de Raad Dieraangelegenheden en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Naast onafhankelijk pretenderen ze vaak ook wetenschappelijk te zijn. Deze raden geven de regering en andere beleidsmakers gevraagd en ongevraagd advies.
Vorige week (9 september) maakte ik kennis met een raad die ik nog niet kende, namelijk de Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDL). Nooit van gehoord maar zeer verrassend vinden zij dat we integraal moeten kijken naar landbouw, milieu en voeding. Hoewel verrassend? De raad is gekoppeld aan de Transitie Coalitie Voedsel. Gedachtes over behouden van wat goed is, bestaan daar niet want ze vinden per definitie dat het moet veranderen (what is in a name?). Integraal en kringlooplandbouw zijn volgens hen de oplossing. Daarnaast zijn er veel ‘usual suspects’ lid van de RIDL, zoals bijvoorbeeld Herman Wijffels en Jaap Seidell. Geen nieuwe inzichten dus maar iets anders opschrijven wat ze elders ook al gepromoot hebben.
Geen nieuwe inzichten dus maar iets anders opschrijven wat ze elders ook al gepromoot hebben
Ze hebben toch weer een rapportje gemaakt en halen de voorpagina van het Agrarisch Dagblad (of hoe dat tegenwoordig ook heet). Natuurlijk worden er best een paar slimme dingen genoemd want het zijn allemaal slimme mensen. Er zijn natuurlijk veranderingen nodig want stilstand is achteruitgang, maar dat is in de landbouw (en de meeste industrieën) al eeuwen zo. Ik werd meteen aangetrokken door de kop van het artikel waarin staat dat er in de landbouw meer aandacht moet zijn voor gezonde voeding. Humane voeding wel te verstaan. Ik heb daar eens goed over nagedacht en op een rijtje gezet wat onze boeren zoal produceren. Een niet uitputtend lijstje:
- Vlees
- Komkommers
- Sla
- Melk
- Eieren
- Appels
- Aardbeien
- Asperges
- Bieten
Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ongezonde producten kom ik niet tegen (zolang de wietteelt nog illegaal is). Ik twitterde dat en kreeg meteen de opmerking: en antibiotica en bestrijdingsmiddelen dan? Die worden inderdaad gebruikt in de landbouw maar komen niet terecht in de humane voeding. Ten eerste is het gebruik daarvan al vele malen minder dan jaren geleden en ten tweede hebben we goede systemen die voorkomen dat ze middelen ook in het eindproduct terecht komen.
De ongezondheid van voeding ligt toch echt bij de industrie en consument
Dus vraag ik mij af wat een boer nu kan met ‘meer gezonde producten maken’. De ongezondheid van voeding ligt toch echt bij de industrie en consument. Dat Red Bull kilo’s suiker in een drankje stopt en dat Mc Donald’s ‘veul voor weinig’ biedt, is niet de schuld van de boer. Op de vulling van de schappen in de supermarkt heeft de boer (helaas) geen invloed en dat wij met zijn allen teveel vreten en zuipen kan de boer ook niet bepalen.
Nu hoef ik me natuurlijk niet druk te maken over de magere inzichten die deze raad heeft over landbouw en maatschappij maar een foute interpretatie van een dergelijk rapport (bewust of onbewust) is zo gemaakt. Voor dat je het weet gaat de minister boeren onteigenen om de Nederlandse burger te voorzien van gezond voedsel.