AVP + Corona: gemiddeld verlies Belgische varkenshouder 206.000 euro
De combinatie van de AVP en de coronapandemie heeft de Belgische varkenshouders tot nu toe al ruim 343 miljoen euro gekost. Dat heeft de VPOV becijferd. Volgens Bart Teuwen, coördinator bij de VPOV, gaat het om gemiddeld 206.000 euro per bedrijf. De kritieke situatie is voor de VPOV de regering op te roepen om dringend liquiditeiten te verstreken aan de sector. „Maar niet in de vorm van overbruggingskredieten.”
Crisis: combinatie AVP en Covid019
Volgens Teuwen is de huidige crisis het gevolg is van een combinatie van de AVP en Covid-19. Voor de VPOV reden om de totale schade te berekenen vanaf week 38 in augustus 2018, toen bij everzwijnen in de provincie Luxemburg AVP werd vastgesteld, tot en met eind augustus dit jaar. De schade veroorzaakt door de AVP berekent de VPOV op 6 euro per verkocht vleesvarken en 3 euro per verkochte big voor de periode van week 38 2018 tot en met begin september 2020. Vervolgens heeft de PVOV de verliezen in kaart gebracht ten gevolge van de beperkende coronamaatregelen. Deze calculeert de PVOV op 18 euro per verkocht vleesvarken en 3 euro per verkocht big in de periode van 1 juli 2020 tot en met 31 augustus 2021. Deze schade loopt nog steeds door omdat de marktverstoring nog niet is beëindigd. Volgens de VPOV worden jaarlijks globaal 10 miljoen vleesvarkens afgeleverd en 1,4 miljoen Belgische biggen verkocht aan Belgische varkenshouders die de dieren afmesten. Daarmee is de AVP in België verantwoordelijk voor 128,4 miljoen euro schade. Het aandeel coronaschade bedraagt 214,9 miljoen euro. „Deze twee bedragen samen geven een ontluisterend bedrag van 343,3 miljoen euro. Circa 90 procent van de varkens verblijft op circa 1.500 bedrijven. Daarmee komt de gemiddelde schade per bedrijf uit op 206.000 euro”, aldus de coördinator van VPOV tegenover Vilt.be.
Financiële steun
Deze forse bedragen zijn voor de VPOV aanleiding de Vlaamse regering op te roepen financieel bij te springen en dan niet in de vorm van een overbruggingskrediet maar directe financiële steun. Komt er geen steun dan verwacht de VPOV dat op korte termijn prachtige toekomstklare bedrijven als eerste gaan sneuvelen en heel kort erna de hele sector.
Aanpassen businessmodel
De VPOV erkent dat het Belgisch varkensbusinessmodel gedurende lange tijd uitstekend dienst heeft gedaan, maar dat deze nu vraagt om de nodige bijsturing. „De komende jaren zijn we bereid te werken aan een aanpassing van ons businessmodel. Maar eerst moet een antwoord worden geformuleerd op de dringende nood aan liquiditeiten op onze varkensbedrijven”, besluit Bart Teuwen tegenover Vilt.be.