Greenpeace eist halvering Duitse veestapel vóór 2035
Het Duits ministerie van Landbouw onderschat systematisch de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees en zuivelproducten in Duitsland. Volgens Greenpeace publiceert het ministerie regelmatig alleen de directe emissies van de veehouderij en laat de indirecte emissies van broeikasgassen, die bijvoorbeeld vrijkomen bij de teelt van diervoeders, buiten beschouwing. Volgens een eigen analyse is de totale impact op het klimaat van de productie van dierlijk voedsel ruim drie keer zo groot, namelijk 120 miljoen ton kooldioxide-equivalenten per jaar. In een toelichting stelt Greenpeace dat het klimaat niet is te beschermen met rekentrucs. „De Duitse veehouderij is de olifant in de kamer waar de Duitse regering veel te lang omheen heeft gedraaid als het gaat om klimaatbescherming," zegt Greenpeace-landbouwexpert Lasse van Aken. „Om de emissiedoelstellingen van de klimaatbeschermingswet te halen moet vóór 2035 het aantal dieren in de Duitse landbouw halveren.
Slachthuis van Europa
In een toelichting stelt Greenpeace verder dat Duitsland in de laatste decennia is uitgegroeid tot het slachthuis van Europa. Dit ten koste van de boeren en de arbeiders in de slachthuizen, en omdat de milieuschade wordt geëxternaliseerd, worden steeds meer goedkope vlees- en zuivelproducten geëxporteerd. Toch moeten steeds meer kleine en middelgrote veehouderijen het opgeven. Door de capaciteitsuitbreiding is namelijk niet alleen de uitstoot van broeikasgassen toegenomen, maar ook de afhankelijkheid van de wereldmarkt. Greenpeace verwijst daarbij naar de actuele situatie in de varkenshouderij. Varkenshouders ondervinden momenteel de verwoestende gevolgen van de prijsschommelingen als gevolg van de AVP en corona.
Steun voor kleinere varkensbedrijven
Volgens Greenpeace moet Duitsland zijn boerenbedrijven beschermen tegen een ruïneuze prijzenoorlog met goedkoop vlees. „De herstructurering van de sector is in volle gang. De federale regering heeft nog steeds de kans om het vorm te geven," aldus Van Aken. „Daarvoor dienen zeer goede voorstellen die op tafel liggen nu in de praktijk worden gebracht, zodat kleinschalige varkenshouderijen die op een aangepaste, diervriendelijke en duurzame wijze hun varkens houden deze tegen een hogere prijs kunnen aanbieden.”