Rusland verlengt boycot voor voedsel tot 2022
Het embargo werd in 2014 ingevoerd nadat onder andere Europa en de Verenigde Staten sancties hadden ingesteld tegen de Russen vanwege de bemoeienis met de burgeroorlog in Oekraïne. Sindsdien is het voor bepaalde landen niet mogelijk om varkensvlees te exporteren naar het land. Ook zuivel, vis en groenten mogen de Russische grens niet over.
De importstop geldt voor producten uit Albanië, Australië, Canada, de Europese Unie, Liechtenstein, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en IJsland.
Een uitzondering op het verbod zijn fokvarkens. Deze mogen wel naar Rusland.
Stijging binnenlandse productie
Met de importban wil Rusland ook de binnenlandse productie stimuleren. Volgens het Center for Industry Expertise van de Russian Agricultural Bank is de productie van varkensvlees in 2020 met bijna 9 procent gestegen tot 5,5 miljoen ton. Analisten vestigen de aandacht op het feit dat het aanbod de vraag overtreft: de zelfvoorzieningsgraad is inmiddels gestegen van 85 naar 110 procent.
De varkensvleesproductie werd vooral geleid door grote industriële spelers: zij leverden in 2020 3,8 miljoen ton, dat is 11 procent meer dan een jaar eerder. Bij boerenbedrijven en particuliere percelen is de productie verminderd: in 2020 produceerden ze producten met 5% minder dan in 2019. Als gevolg van het toegenomen binnenlandse aanbod van varkensvlees.
Nauwelijks import, meer export
In 2020 is de import van varkensvlees vertienvoudigd tot 8,3 duizend ton, tegen 91 duizend ton in 2019. De import is dus bijna nul. De analisten verwachten dat de export van Russisch varkensvlees tegen het einde van 2021 een record van 250 duizend ton zal bereiken, mits er geen dierziekten uitbreken bij de bedrijven.
Consumptie stijgt naar recordhoogte
De Russen aten in 2020 een recordhoeveelheid van 27 kilogram (kg) varkensvlees per persoon. Dat is anderhalve kilo meer dan 2018, toen de consumptie 25,5 kg bedroeg per hoofd van de bevolking. De verwachting is dat de varkensvleesconsumptie dit jaar nog eens met drie procent zal groeien ten opzichte van 2020. Dat staat in een rapport dat analisten van de Russische agrarische bank (Russian Agricultural Bank) schreven. Agroberichten Buiteland berichtte daarover.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Agroberichten Buitenland