Met een gedegen plan is depop - repop goed uitvoerbaar
Voor zijn onderzoek verzamelde Martijn, derdejaars student Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de HAS Hogeschool Den Bosch, resultaten en praktijkervaringen van 11 zeugenhouders die depop-repop hebben toegepast of zijn opgestart met SPF. Daarnaast zijn dierenartsen en een hygiënespecialist geïnterviewd. De ervaringen, tips en adviezen dienen ter onderbouwing van het draaiboek voor depop-repop.
Ruim 2 biggen extra
Uit de resultaten van ruim 80.000 gespeende tomen (na depop-repop) van vijf zeugenbedrijven blijkt dat deze bedrijven gemiddeld ruim 2 biggen/ zeug/ jaar meer spenen. Tussen bedrijven zit veel variatie, gemiddeld gaan de bedrijven 7% meer biggen spenen/ zeug/ jaar. Dit varieert van 4% tot 20%. Vakmanschap en bedrijfsopzet lijken hier leidend. Verder is ook een flinke reductie in de gezondheidskosten zichtbaar doordat het aantal entingen/ big daalt.
Meerdere wegen naar Rome
Het draaiboek is praktisch omdat deze gebaseerd op de praktijkervaring van zeugenhouders waar een depop-repop is toegepast of waar het bedrijf opnieuw is opgestart met SPF-dieren. Martijn: “Iedere zeugenhouder heeft zijn eigen overtuigingen rondom depop-repop. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden.” Wat voor hem wel vast staat is dat elk bedrijf dat een depop-repop wil uitvoeren, een bedrijfsspecifiek draaiboek en een goed, onafhankelijk team met deskundigen nodig heeft. Martijn: “Of een depop-repop rendabel is, valt of staat bij het kunnen behouden van de gezondheidsstatus. Het is dus ook het advies om nog voor depop-repop te starten met een ‘SPF-proef/trainingsperiode’.
Meer informatie
Bent u geïnteresseerd naar het draaiboek en wilt u de resultaten en het gezondheidsniveau op uw bedrijf blijvend verhogen? Dan bespreekt Next Genetix of PIC NL graag met u de mogelijkheden van depop-repop.
Telefoon: +31 (0)314 69 55 66
E-mail: info@nextgenetix.nl