Oplossing voor transport lichtgewonde varkens in zicht
De NVWA gebruikt voor de beoordeling van de transportwaardigheid van varkens de Europese richtsnoeren, maar treedt sinds 1 augustus strenger op bij exportkeuringen vanwege een uitspraak van het Veterinair Beroeps College. Dit betekent dat nu alleen dieren zonder zichtbare afwijkingen goedgekeurd en voor export gecertificeerd worden; een nultolerantiebeleid. De regels gelden op 1 oktober ook voor nationaal transport.
Vanwege de rechterlijke uitspraak wil de NVWA dat de sector een protocol maakt voor dieren die lichtgewond zijn. Daarover zijn de POV en Vee & Logistiek nu in gesprek met de NVWA. Schouten vertelde tijdens het tweeminutendebat over het niet handhaven door de NVWA op exportverzamelplaatsen dat op 10 september een 'goed gesprek' is geweest tussen de NVWA en de sector.
De uitkomst daarvan was dat de sector een protocol aan het uitwerken is op basis waarvan dieren die lichtgewond of ziek zijn maar waarvoor het vervoer geen extra lijden veroorzaakt, in de nabije toekomst weer door de NVWA gecertificeerd zouden kunnen worden. „Op basis van het verloop van die gesprekken en wat er ook eerder is gewisseld, heb ik er vertrouwen in dat de NVWA en de betrokken partijen hier ook in goed overleg uit zullen komen", zei Schouten in het debat.
De POV laat via een woordvoerder weten dat het protocol één op één is vertaald vanuit de Europese richtsnoeren.
Nultolerantiebeleid
Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) vroeg daarna aan de minister wat het protocol betekent voor de nultolerantiebeleid. Schouten: „Op het moment dat die protocollen in overeenstemming zijn met datgene wat besproken is en wat de NVWA nodig heeft, kunnen dus ook dieren vervoerd worden die lichtgewond of ziek zijn maar waarvoor het transport geen extra lijden veroorzaakt. Dan zou je dus op basis daarvan die dieren kunnen vervoeren. Ook hierover kan ik toezeggen dat ik, op het moment dat ik daar meer over weet, de Kamer daar voor het volgende commissiedebat over zal informeren."
Inzet mobiele dodingsunit
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) wijst erop dat een mobiele dodingsunit (MDU) vanaf 2022 beschikbaar komt voor de rundveehouderij. Ze verzoekt het kabinet om samen met de sector ook voor de varkenshouderij aan een oplossing te werken om voedselverspilling te voorkomen voor slachtwaardige dieren die volgens de Europese richtsnoeren niet-transportwaardig zijn.
Schouten vertelt in een reactie dat de inzet van een MDU privaat wordt geregeld en dat er nog geen aanvraag daarvoor ligt. Wel begreep ze dat er een partij aan het kijken is naar de inzet van de MDU in de varkenshouderij. „Op het moment dat zo'n aanvraag komt, kijkt de NVWA of ze daar toezicht op kan organiseren. Het is ook een capaciteitsvraagstuk. Daar hebben we het al eerder over gehad. Deze motie suggereert dat wij dat organiseren. Dat is niet zo. Dat is echt iets wat vanuit de private partijen komt en waarbij de NVWA dan kijkt hoe ze daar de dierenartsen voor beschikbaar kunnen stellen. Dat is de volgorde."
Van der Plas is het daar niet mee eens en benadrukt dat het niet per se om MDU's gaat, maar om een oplossing. „Een deel van die dieren heeft misschien een abces of iets anders, niets waardoor ze niet getransporteerd zouden kunnen worden, maar die worden nu wel afgekeurd op het bedrijf. Die worden geëuthanaseerd en vervolgens mag dat vlees, of dat varken, niet worden verwerkt voor consumptie. Dat is toch een ultieme vorm van voedselverspilling. Mijn vraag is dus om de motie zo te lezen dat met varkenshouderijen in gesprek wordt gegaan over hoe dit opgelost kan worden, want ik neem aan dat de minister ook niet wil dat dieren worden geëuthanaseerd en dat daar vervolgens dus niks meer mee gebeurt. Die gaan dan naar Rendac."
De minister antwoordt dat het aan de sector zelf is om met voorstellen te komen hiervoor.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Tweede Kamer