Groot-Brittannië moet wellicht varkens ruimen door tekort aan slagers
Een acuut tekort aan slagers en slachters in de vleesverwerkende industrie is verergerd door COVID-19 en het Britse post-Brexit immigratiebeleid, dat de stroom van Oost-Europese werknemers heeft beperkt. De regering kondigde zondag een plan aan om tijdelijke visa af te geven voor 5 000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs en 5 500 werknemers in de pluimveesector om de tekorten te verlichten, maar heeft geen aanwijzingen gegeven dat zij regelingen voor andere gebieden zal invoeren. Zij vindt dat bedrijven in hun personeel moeten investeren en hun lonen en arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren.
25 procent lagere capaciteit
Lizzie Wilson, beleidsmedewerker bij de National Pig Association (NPA), geeft tegen persbureau Reuters aan dat het tekort aan slagers betekende dat de verwerkende bedrijven op een 25 procent lagere capaciteit werken. Het gevolg is dat rijpe varkens die klaar zijn voor verwerking op de boerderijen achterblijven, wat tot welzijnsproblemen leidt. „Er zitten momenteel zo'n 120.000 varkens op de boerderij die al geslacht verwerkt hadden moeten zijn, in de voedselketen hadden moeten zitten en al opgegeten hadden moeten zijn", aldus Wilson.
Wilson verwacht dat als de varkenshouderij- en vleessector niet snel hulp van de overheid krijgen, ze moeten kijken naar het afmaken van varkens op de varkenshouderijen, want dat is straks nog de enige optie. De NPA-beleidsmedewerker denkt ook dat de consumenten de gevolgen van de crisis nu al in de schappen van de supermarkten zien, omdat de verwerkers hun assortiment varkensvleesproducten hadden aangepast.
Ruiming 150.000 varkens
Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union, meldt aan de BBC dat een ruiming van 150.000 varkens mogelijk over een week of tien dagen zou plaatsvinden. „Ik denk niet dat iemand voor een welzijnsruiming van gezond vee kan zijn.. Ik geloof niet dat dit ooit eerder in de wereld is gebeurd en het kan ook nu niet gebeuren.” Batters zegt dat ze een dringende ontmoeting wil met minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en met immigratieminister Kevin Foster.
Regering wil samenwerken
Een woordvoerder van de Britse regering zegt zich bewust te zijn van de uitdagingen waarmee de varkensindustrie de afgelopen maanden te maken heeft gehad. „Wij houden de markt nauwlettend in de gaten en blijven nauw met de sector samenwerken om de mogelijkheden te onderzoeken en de druk waarmee de sector momenteel wordt geconfronteerd, aan te pakken", aldus de woordvoerder.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: PxFuel
Bron: Reuters