Column: Ik heb niet het gevoel dat de bodem bereikt is
Als je de berichten zo hoort dan lijkt er geen ontkomen aan dat we nog verder dalen met de prijs, maar helpt dit de markt dan ook werkelijk? Nee. Voor de varkenshouder wordt het verlies alsmaar groter en dit betekent dat verderop in de keten er meer winst gemaakt wordt. Zo simpel is het.
De situatie is niet goed op de varkensmarkt, ook niet in Nederland
Afgelopen maandag gooide Vion de knuppel in het hoenderhok. Min 3 centen en dan weet je dat dit de voorbode is van een slechte week. De rest van de Nederlandse slachterijen zal volgen en het gejammer bij een aantal handelaren is groot, omdat dit niet past bij hun inkoopprijs. Als je inkoopt op een bepaalde prijs en je verkoopt de varkens aan de slachterij voor hun prij, dan zit je deze week scheef en daar zal dan op moeten worden gecorrigeerd. Vaak gaat de prijs dan weer harder naar beneden dan werkelijk zou moeten.
De situatie is niet goed op de varkensmarkt, ook niet in Nederland. Door de ondersteuningsregeling van de overheid ( coronasteun) zijn er afgelopen week wat varkens blijven liggen en deze zullen ook deze week niet allemaal worden weggewerkt. Het aantal slachtingen van 301.000 met 98,5 kilogram is heel normaal. Het aantal varkens dat blijft liggen, is dus ook weer niet zo heel groot. Maar waar moet je ermee naar toe? Eerder waren er altijd nog andere partijen aan de markt die voor een dubbeltje minder wel interesse hadden, maar dit zijn er op dit moment ook maar heel weinig. Het is natuurlijk altijd nog zo geweest dat een dalende markt de vraag remt en vooral nu dit Europees is, wordt dit overal zo gevoeld. De Boerenvarkensprijs gaat deze week dan ook fors naar beneden met min 5 centen naar 1,41 euro
Heel eerlijk: 1,20 euro is gewoon een beroerde prijs
Op de Duitse markt is het nog beroerder, op de Teleporc werd zowel op dinsdag als ook op vrijdag geen enkel varken verhandeld. Geen vraag. Woensdag kwam de ISN uit met haar prijs en deze was slechts min 1 cent op 1,24 euro met een bandbreedte 1,20 euro tot 1,30 euro. Dat viel dus nog mee, maar tegelijkertijd kwamen de grote jongens. Zij bepalen de Duitse markt en zij deden wel de verwachte daling van 5 centen en komen uit op 1,20 euro. En heel eerlijk: Dit is gewoon een beroerde prijs.
Maar zijn we er hier mee? De stemming is dusdanig slecht dat ik vrees dat we nog verder naar beneden gaan. Hoever is moeilijk te zeggen, maar ik heb niet het gevoel dat de bodem bereikt is. De rest van Europa laat ook weinig beter zien, Denemarken is dan nog onveranderd. België doet min 3 centen, Frankrijk min 2,5 centen, Italië min 2 centen en Spanje min 3,3 centen. Normaliter sluit ik graag af met een lichtpuntje, maar ik zie dit nu niet.
De biggenmarkt gaat mee in de malaise
Begin oktober is vaak de tijd dat het dalen van de biggenprijs stopt en we meestal in week 42 en 43 weer naar boven kunnen kijken. Nu is de markt zodanig dat hiervan nog zeker geen sprake is. De biggenmarkt verslechterd in een recordtempo, omdat de varkensmarkt op dit moment geen perspectief biedt. Niet alle biggen kunnen worden geplaats en er gaan goede gezonde biggen weg voor minder dan 20 euro. Als je de verhalen mag geloven, worden speenbiggen aangeboden voor het ophalen of voor 1 euro. Dit betekent dat er voor de komende zes weken dus ook nog geen vertrouwen is in de markt. De Boerenbiggenprijs daalt dan ook met 2 euro naar 22 euro. De Duitsers hebben de VEZG nog onveranderd gehouden, maar deze zal volgende week vrijdag ook zeker zakken. De stemming in Duitsland is nog slechter dan hier en verschillende vleesvarkensstallen blijven dan ook voorlopig leeg staan.
Wie houdt deze prijzen nog een jaar vol?
Stemming in Duitsland is sowieso slecht. Uit de enquête blijkt dat 60 procent van de zeugenhouders en 40 procent van de vleesvarkenshouders op redelijk korte termijn willen stoppen. Alleen, deze enquête is vier tot vijf maand geleden ingevuld. Toen de prijzen van de biggen nog op ruim 50 euro lag en de vleesvarkens nog 1,60 euro op brachten. Nu is de situatie op de markt behoorlijk anders en ook zijn er enkele kleine bedrijven geweest die besmet zijn met AVP. Op dit moment worden zeugenbedrijven acuut leeg gedraaid, omdat ze het verlies niet langer willen aanvaarden en het perspectief heel slecht is door alle eisen waaraan de stallen moet gaan voldoen. Je zou dan ook zeggen: Over een jaar moet het dan weer beter worden. Maar wie houdt deze prijzen nog een jaar vol?