Belgen introduceren eerste varkenswelzijnskeurmerk
De Belgische varkenssector komt binnenkort met een eigen dierenwelzijnslabel. Dit label is vergelijkbaar met het Nederlandse ‘Beter Leven Keurmerk en het Duitse Initiative Tierwohl. Het keurmerk biedt retailers de mogelijkheid zich te onderscheiden door hun klanten lokaal varkensvlees aan te bieden dat volgens bovenwettelijke dierenwelzijnsnormen is geproduceerd. Volgens Belpork kan de consument bewustere keuzes maken bij het vlees dat in zijn winkelmand belandt.
Meer perspectief
Volgens Belpork biedt dit nieuw label de Belgische varkenshouders meer perspectief. Zo kunnen ze zich op bedrijfsniveau verder onderscheiden door nog meer in te zetten op het vlak van dierenwelzijn. Op die manier kunnen ze retailers en consumenten meerwaarde bieden, waarbij ze ook een eerlijke prijs kunnen krijgen voor de meerwaarde die ze creëren. Liesbet Pluym, coördinator bij Belpork: „Dit nieuwe label biedt veehouders en verwerkers de kans om een eerlijke prijs te krijgen voor de extra inspanningen die ze elke dag opnieuw leveren om kwaliteitsvolle en faire voeding op het bord van de Belgische consument te brengen.”
Basis eisen
Binnen de basiseisen van het label krijgen varkens meer ruimte per dier en krijgen ze extra verrijkingsmateriaal in hun hok. Ook het transport van de varkens naar het slachthuis verloopt met veel meer oog voor dierenwelzijn. „Een exacte meerprijs die er kan gehaald worden uit al deze bovenwettelijke eisen, is niet vastgelegd. Het is de markt die dat zal bepalen. Maar dat er extra vergoeding tegenover moet staan, is niet meer dan een logische stap. De bijkomende vergoeding zal ook afhangen van de extra eisen die bepaalde retailers leggen, bijvoorbeeld een buitenuitloop voor de dieren. Bovendien zullen bepaalde eisen ook extra investeringen vergen”, aldus Liesbet Pluym.
Flexibele eisen
Het label van Belpork biedt retailers bovendien de mogelijkheid om eigen accenten te leggen die voor hen en hun klanten belangrijk zijn. Met andere woorden biedt het label een diverse basisnormen, waar slagers, supermarkten en andere retailers eigen specifieke eisen bovenop kunnen stellen.
Vraaggestuurd keurmerk
Belpork benadrukt dat het gaat om een vraaggestuurd keurmerk. Dat betekent dat er nog niet is gestart met de uitrol ervan op varkensbedrijven. Omwille van dat vraaggestuurd karakter vindt Belpork het ook moeilijk te beoordelen hoe groot dit segment kan worden. „De bovenwettelijke eisen zijn niet zomaar te implementeren voor alle bedrijven, ze vergen echt inspanningen. Maar als blijkt dat de vraag zeer groot is, dan zullen de varkenshouders die inspanningen ook doen.” Voorlopig richt het label zich vooral op de binnenlandse markt, maar het kan volgens Belpork ook worden uitgerold naar het buitenland. „Ons label zit immers op een gelijkaardig niveau als de Nederlandse en Duitse labels,” aldus Pluym.
Diverse partijen
Het keurmerk is een initiatief van Belpork, waarin ABS (Algemeen Boerensyndicaat), Boerenbond, Febev vzw (Federatie van het Belgische Vlees), BFA (Belgian Feed Association), Comeos vzw, de Landsbond Der Beenhouwers, Fenavian (Nationale Federatie van Vleeswarenmakers) en de transportfederaties Febetra en TLV (Transport en Logistiek Vlaanderen) vertegenwoordigd zijn. Deze dierenwelzijnsmodule bouwt verder op BePork, het generieke kwaliteitssysteem dat geldt als markttoegangsvoorwaarde voor de varkenssector en dat gelanceerd werd op 1 januari 2021.