Roemenen stelen minimaal 5,5 ton Belgisch varkensvlees
Afgelopen vrijdagochtend zijn in het Belgische Bornem drie Roemenen op heterdaad betrapt bij het overladen van varkenskarkassen uit een vrachtwagen naar een bestelwagen. Het is niet de eerste diefstal van geslachte varkens. Sinds enige tijd constateerde een Duitse afnemer van Belgische varkens dat regelmatig minder varkens werden afgeleverd dan hij had besteld en op de documenten vermeld stonden. Een West-Vlaams logistiek bedrijf, dat de transporten regelde, werd over deze opvallende tekorten geïnformeerd. Nader onderzoek leerde dat een Roemeense onderaannemer het vervoer van de geslachte varkens richting Duitsland uitvoerde, aldus meldt De Gazet van Antwerpen.
Tracking
Met behulp van trackinggegevens en camera’s werd de bewuste vrachtwagen enige tijd op afstand gevolgd. Daaruit bleek dat de Roemeense vrachtwagenchauffeur na zijn vertrek bij het slachthuis in Kortrijk in Bornem terechtkwam. Op de tijdstippen dat de vrachtwagen in Bornem werd gesignaleerd, kwam ook steeds een Roemeense bestelwagen met koelinstallatie in beeld, aldus de politie Klein-Brabant. Afgelopen vrijdagochtend werden beide voertuigen opnieuw opgemerkt en greep de politie in. Ze kon drie personen op heterdaad betrappen bij de diefstal van het vlees uit de vrachtwagen. Het gaat om de Roemeense chauffeur van de vrachtwagen en twee (Roemeense) inzittenden van de bestelauto.
Omvang
Tegenover de politie verklaarde het drietal dat het de eerste keer was dat ze geslachte varkens stalen en dat het vlees voor zichzelf en hun familie bestemd was. Volgens de politie is de omvang van de diefstal echter veel groter. Bij minimaal vijf transporten richting Duitsland zouden minder varkens zijn afgeleverd dan besteld. Volgens de benadeelde vleesgrossier gaat het mogelijk om de diefstal van minimaal 5.500 kilo vlees. Dit zijn minimaal 55 karkassen.
Afnemers
De politie kondigt aan deze zaak verder uitzoeken en probeert ook te achterhalen waar de gestolen varkenskarkassen uiteindelijk zijn beland. Mogelijk is het vlees illegaal doorverkocht aan afnemers in België of in een ander land.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Gazet van Antwerpen