Rabobank: ‘Klimaatdoelen varkenssector voor 2030 haalbaar’
De varkenshouderij is een uitstoter van broeikasgassen en verantwoordelijk voor 45 procent van de totale uitstoot van de toeleveringsketen van varkensvlees. De totale voetafdruk van varkensvlees bestaat uit ongeveer 50 tot 60 procent CO2, dat voor ongeveer de helft op het conto komt van de mengvoerindustrie en de gebruikte grondstoffen. Zo’n 15 tot 20 procent is methaan uitgestoten door varkens.
1 miljoen ton CO2-equivalenten extra
De varkenshouderij heeft zich binnen het Klimaatakkoord uit 2019 gecommitteerd aan een reductie van 0,3 miljoen ton CO2-equivalenten (CO2, methaan en lachgas) in 2030. Maar de sector wil verder gaan dan deze afspraken en heeft de ambitie om 1 miljoen ton CO2-equivalenten extra te reduceren in 2030. De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen zal naar verwachting resulteren in een verlaging in de emissie van 0,2 miljoen ton. De resterende 0,1 miljoen ton vermindering in uitstoot kan volgens de Rabobank via technische maatregelen gerealiseerd worden.
Mestverwerking
De uitstoot in de varkenshouderij wordt voor 80 procent veroorzaakt door de opslag en verwerking van mest. De overige 20 procent hangt samen met darmfermentatie in het varken zelf. Met bestaande technologieën verwacht de Rabobank dat de uitstoot van broeikasgassen via mest (biogeen methaan) met 50 procent tot 90 procent kan worden verminderd. Via voermaatregelen is een verlaging van de emissie met ongeveer 6 procent haalbaar.
De Rabobank vermeldt nog niet dat de methaan van biogene oorsprong is en sinds de nieuwe berekening en zienswijze over biogeen methaan van IPCC aanzienlijk minder bijdraagt aan de opwarming van de aarde dan tot nu toe werd verondersteld.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: Rabobank