Britse varkenshouders zijn begonnen met ruimingen
Een klein aantal Britse varkenshouders heeft zich tot de zogenaamde ’knackerman’ gewend om varkens te ruimen door de overbezetting van stallen en daarmee gepaard gaande problemen met het dierenwelzijn. Een knackerman - in het Nederlandse het inmiddels het niet meer bestaande beroep van vilder- is een persoon die kadavers (dode, stervende, gewonde) van dieren verwijdert en opruimt van boerderijen. De betreffende varkenshouders vertelden de NPA dat ze het niet konden opbrengen om hun varkens zelf te euthanaseren en dat ze hun personeel ook niet wilden vragen om het te doen.
De Britse varkenshouderorganisatie waarschuwt dat, nu sommige boeren varkens geen ruimte meer voor hun varkens hebben, de noodplannen zijn uitgeput en dat 25 tot 30 procent per week wegmoeten, de druk op de hele varkensketen zal toenemen en zal resulteren in wijdverspreide welzijnsruimingen.
600 varkens al geruimd
NPA-directeur Zoe Davies meldt in het persbericht: „We weten van een handvol boeren die een aantal varkens heeft moeten ruimen. In totaal gaat het op dit moment zover we weten om ongeveer 600 varkens. Er heeft nog geen massale ruiming plaatsgevonden, maar dit wordt de volgende fase in het proces. Men kan zich voorstellen dat dit enorm moeilijk is voor de betrokken varkenshouders en tot nu toe is geen van hen bereid hierover met de pers te praten.”
NPA-voorzitter Rob Mutimer voegde daaraan toe: „Er zijn nu producenten die actief biggen euthanaseren. Ze hebben geen ruimte meer. Ze zullen eerst de jongere biggen euthanaseren en de oudere weg halen als ze kunnen."
Slachterijen op maximumcapaciteit
De vleesverwerkers hebben benadrukt dat zij werken op hun maximumcapaciteit dat met het huidige personeelsbestand mogelijk is en dat zij in sommige gevallen maatregelen hebben genomen om de achterstand weg te werken, zij het met lagere opbrengsten voor de varkenshouders, om de zaken om zo snel mogelijk het overschot aan varkens weg te werken. Desondanks is de situatie niet merkbaar verbeterd, aldus Mutimer, en is de situatie in sommige toeleveringsketens veel erger dan in andere en op sommige varkenshouderijen veel erger dan op andere. De Mutimer pleit met kracht dat de situatie snel moet verbeteren, voordat het volgende knelpunt zich voordoet.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: NPA