Column: Varkensprijs is heel eventjes stabiel. Voor hoelang?
Je zag het vorige week wel aankomen dat de Nederlandse slachterijen nog 2 centen gingen corrigeren. De Duitse slachterijen hadden tenslotte een week eerder min 5 centen gedaan en dat wordt gewoon gevolgd. Het aanbod is maar heel gewoon en dat wordt ook geslacht. Met 303.000 slachtingen en 98,9 kilogram is dit jaar heel normaal en als je kijkt naar de onderdelen is dat op een varken misschien 1 cent lager. Je zou zeggen er is toch een redelijke balans. In Duitsland moest de ISN de prijs nog 4 centen naar beneden bij stellen en de Duitse slachterijen hielden het op onveranderd. Boerenvarkensprijs had vorige week de min 5 centen eenmaal doorgevoerd en blijft deze week onveranderd.
Het is wel duidelijk waar woensdag de Duitse notering op aan gaat
Is er een balans? In Nederland denk ik wel, maar in Duitsland zeker nog niet. Slachterijen vinden het aanbod veel te groot, maar ze worden wel allemaal geslacht. Op Teleporc wordt geen varken verkocht; alleen op de schaduw-Teleporc zijn afgelopen vrijdag 640 varkens verkocht voor 1,15 euro. Dit is dus 5 centen lager dan de Duitse notering en daarmee is het wel duidelijk waar woensdag de Duitse notering op aan gaat. De ISN zal zeker een poging doen om het onveranderd te houden en zoals het nu lijkt, zullen de grote slachterijen vermoedelijk verder gaan dalen. Als maandag Vion al begint met dalen, is het gewoon een herhaling van zetten van veertien dagen terug. Laten we hopen dat het meevalt, maar ik heb er nog weinig vertrouwen in.
Dit wantrouwen komt ook voort uit de verdere daling van de Europese noteringen. Denemarken had zijn notering vier weken onveranderd gehouden, maar daalt nu toch met 4 centen. België is een volger en doet min 2 centen, maar ook Frankrijk gaat 3 centen naar beneden. Italië doet bijna min 4 centen en Spanje, de partij die we het meest tegenkomen op de Europese markt, daalt 3,5 centen. Dit zijn geen noteringen waar je vrolijk van wordt en is dus de kans heel groot dat de komende week een verdere daling wordt ingezet.
Hoever dalen we nog? Clemens Tönnies is heel duidelijk. De varkensmarkt was volgens hem in de laatste 50 jaar niet zo slecht. Ik hoop dat ik het mis heb, maar de notering in Duitsland kon wel eens onder de 1,00 euro per kilogram komen. Duitsland blijft door de AVP voorlopig aangewezen op de Europese markt en die zit vol. Voor Nederland zou je zeggen dat de kansen beter zijn en dat zijn ze ook, maar hier denkt men: ‘Waarom zou je meer betalen, de varkens komen toch wel’.
De druk op de biggenprijs blijft bijzonder groot
Biggen markt blijft een ellende en de boerenbiggenprijs daalt met 2 euro naar 20 euro. Al gaan de meeste biggen allemaal nog wel redelijk op tijd weg, de prijs wordt met de week slechter en de oorzaak is het wantrouwen van de varkensmarkt. Er is geen enkel teken dat deze over vier maanden beter is, dus blijft druk op de biggenprijs bijzonder groot. Op de vrije markt wordt 17,50 euro betaald in de btw. Bijzonder slecht natuurlijk en laten we hopen dat deze als slachtbig weggaan, dan lopen deze ons straks niet voor de voeten. In voorgaande jaren begonnen de aantallen altijd terug te lopen door de zomerdip. Zoals het er nu naar laat uitzien, is deze er ook nauwelijks. Een verbetering van de biggenprijs zit er dus ook nog niet in.